Filtrarea

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_D
Dimensiune: 537kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Filtrarea este operatia de separare a fazelor unui amestec eterogen solid-fluid, cu ajutorul unei suprafete poroase sau a unui strat poros, prin care poate trece numai faza fluida.
Filtrarea unei suspensii are patru etape:
• Retinerea fazei solide de catre suprafata filtranta sau stratul granular; la inceputul acestei etape, filtratul este, de obicei, tulbure si trebuie refiltrat;
• Retinerea fazei solide de catre stratul de precipitat format pe suprafata filtranta;

Cursuri similare:

Exista un numar mare de factori care influenteaza filtrarea. Acesti factori se refera la suspensia initiala, la materialul filtrant, la precipitat, la perioada de spalare, la regenerarea materialului filtrant si factori referitori la conditiile de filtrare. In continuare vor fi prezentati numai unii dintre acesti factori.
Granulometria suspensie. Marimea particulelor poate varia intre 1 mm si 1nm.

Structura suspensiei. Suspensiile cu particule sferice sau aciculare dau precipitate permeabile, si in consecinta, permit viteze de filtrare mai mari decat suspensiile cu particule plate (foite). Suspensiile cu particule mari si rigide (necompresibile) se filtreaza mai usor decat suspensiile cu particule fine sau coloidale, care formeaza precipitate compacte si impermeabile, ce astupa porii materialului filtrant.
Alegerea materialului filtrant

In legatura cu tipul materialului filtrant se definesc doua cazuri limita de filtrare: filtrarea superficiala si filtrarea in adancime.
Filtrarea superficiala se defineste cand materialul filtrant opreste particulele solide ale suspensiei prin diferenta dintre marimea particulelor si marimea porilor; grosimea materialului si grosimea stratului de precipitat sunt mici, de exemplu, la ultrafiltrarea prin membrane;

Filtrarea in adancime, cand retinerea particulelor solide ale suspensiei se face mai mult prin depunerea, oprirea si adsorbtia pe suprafata granulelor stratului filtrant si a particulelor de precipitat.
Ca materiale filtrante se pot folosi: table perforate, impletituri metalice, panze filtrante, membrane, starturi fibroase, placi poroase, starturi granulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.