Filtre cu capacitati comutate

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_E
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Datorita varietatii tehnicilor de realizare si a metodelor matematice sofisticate de calcul, teoria si proiectarea filtrelor electrice a fost privita multi ani ca un subiect de specialitate aparte.
Progresele tehnologice rapide au implicatii directe in realizarea functiei de filtrare. Din acest motiv s-a impus necesitatea dezvoltarii unor solutii avantajoase din punct de vedere tehnico-economic. Astfel, succesul spectaculos al tehnologiilor de integrare pe scara foarte larga (VLSI) a influentat profund proiectarea filtrelor electrice.
Aplicarea in practica a acestor circuite a avut in atentie realizarea intr-un singur cip integrat a cat mai multor functii de prelucrare a semnalelor, inclusiv de filtrare a acestora. Extinderea domeniului frecventelor filtrate era limitata de imposibilitatea realizarii in tehnologiile existente a rezistentelor necesare in circuitele active cu amplificatoare.. Aceasta limitare a determinat dezvoltarea cercetarilor in directia utilizarii unor condensatoare comutate secvential pentru obtinerea rezistentelor dorite . Ca urmare au aparut filtrele cu capacitati comutate (FCC).

Filtrele cu capacitati comutate au aparut ca rezultat al efortului de a gasi o solutie pentru integrarea filtrelor RC active si se pot realiza in tehnologiile integrate MOS. Ca urmare, tehnologia de integrare pe scara larga reduce costul si imbunatateste performantele sistemelor electronice. In concluzie, o capacitate C comutata cu frecventa fc, poate fi echivalata cu o rezistenta. In acest caz, frecventa s-a considerat a fi mai mare decat frecventa maxima a semnalului. In acelasi timp, sursa de tensiune U1 a fost considerata ideala, nefiind astfel afectata de inchiderile comutatorului.

In circuitul din figura 2.13, I1 iI2, motiv pentru care circuitul echivalent nu poate fi asimilat cu un uniport. O schema pentru care intotdeauna I1=I2 este cea prezentata in figura 2.14, caz in care comutatoarele asigura incarcarea si descarcarea lui C in alt mod. Sarcina electrica transferata intre porti este:Aceasta varianta permite simularea unei rezistente folosind capacitati sau frecvente de comutatie mai mici decat in cazul din figura 2.13.

Rezistentele de valori mari obtinute cu capacitati comutate vor utiliza o arie de siliciu foarte mica . De fapt, aria necesara descreste odata cu marirea valorii rezistentei. In cazul filtrelor de audiofrecventa, o rezistenta de 10 Mi�� este obtinuta cu usurinta prin comutarea unui condensator de 1pF cu frecventa de 100kHz, ceea ce necesita o arie de siliciu egala aproximativ cu 0,01mm2, adica de 100 de ori mai putin decat ar fi necesar pentru obtinerea aceleasi rezistente de 10Mi�� intr-o tehnologie integrata standard .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.