Finantare si creditare

Trimis la data: 2010-09-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 124
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 62
Autor: Lazarescu Tiberiu
Dimensiune: 176kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activul imobilizat al unei societati comerciale este constituit din cheltuieli care nu sunt consumate si care, in general, se amortizeaza in fiecare an sau se stabilesc rezerve. Deosebirea intre cheltuieli si active este in functie de utilizarea ce sa da bunurilor respective: primele se epuizeaza prin consum, in timp ce secundele au o functionalitate extinsa pe mai multi ani. Prin urmare, sub aspect financiar un activ imobilizat reprezinta o cheltuiala recuperabila pe mai multe exercitii.

Cursuri similare:

Dupa cum se observa in schema de bilant prezentata mai sus, se disting trei tipuri de imobilizari: materiale, nemateriale si financiare.Imobilizarile materiale se concretizeaza in terenuri, constructii, utilaje, mijloace de transport, etc. ele constituie substanta unei intreprinderi, astfel ca inventarul lor constituie un element important al cunoasterii intreprinderii.

Activele imobilizate materiale se inregistreaza in patrimoniu la pretul de achizitie sau la costul de productie. Lista sau inventarul lor nu permit o cunoastere a valorii intreprinderii, ci cel mult inregistrarea lor conform normelor contabile, in vederea amortizarii anuale. Imobilizarile materiale reprezinta numai o parte a activului unei intreprinderi.

Valoarea intreprinderii si deci a activelor sale depinde de piata financiara, de rentabilitatea intreprinderii, de cursul bursier si nu strict de valoarea contabila. In consecinta, evaluarea activelor imobilizate materiale la pretul de achizitie nu reprezinta valoare decat din punct de vedere patrimonial. Sub aspect financiar conteaza fluxurile pozitive si negative pe care activele corporale le genereaza si nu valorile lor absolute din inventar.

Imobilizarile nematriale se constituie in cheltuieli de cercetare-dezvoltare, pentru procurari de brevete, licente, marci, ca si avansuri si aconturi pentru brevete si licente. Astfel de imobilizari reprezinta cheltuieli ce trebuie recuperate pe mai multe exercitii financiare.

Amortizarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare se face, de regula, in 2-5 ani. Daca proiectul esueaza, recuperarea se face imediat; in schimb, in perioade de dificultati financiare recuperarile pot fi reduse, amanate sau sistate. Importanta pentru intreprinderi este recunoasterea faptului ca-si pot micsora sarcinile fiscale pe seama recuperarii acestor cheltuieli.

Imobilizarile financiare se constituie din diverse creante si titluri, cum ar fi participantii la capitalul altor intreprinderi, imprumuturi catre terti (obligatiuni), actiuni si parti sociale la alte intreprinderi, care sunt estimate si care dau dreptul de control. Evaluarea titlurilor se face prin actualizare, cel putin o data pe an, si se inregistreaza in patrimoniu.

In acelasi timp este necesara o atentie speciala din partea intreprinderii, intrucat unele din aceste imobilizari nemateriale, cum este cazul cheltuielilor de cercetare, sunt active fictive. Ele se inscriu in activul bilantului cu unicul scop de a putea fi repartizate pe exercitiile viitoare prin intermediul amortizarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.