Finantarea ciclului de exploatare

Trimis la data: 2010-01-20
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_B
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectul deciziei de finantare a ciclului de exploatare il constituie selectia si mobilizarea operativa a surselor de capital circulant, la cel mai redus cost al procurarii acestora si in conditii de reducere a riscului. Principalele surse de finantare a ciclului de exploatare sunt: sursele proprii, sursele atrase si imprumutate (pe termen scurt).

Cursuri similare:

Avind in vedere ca stocul curent de materiale, produse si numerar se reinnoieste continuu pentru a asigura continuitatea activitatii, el va apare ca o nevoie cvasipermanenta. In acest context se pune problema existentei unei surse permanente pentru finantarea acestor nevoi. Aceasta sursa este fondul de rulment. In gestiunea pe termen scurt trebuie sa existe o preocupare de a fundamenta o marire optima a fondului de rulment, adica o marire strict necesara care sa angajeze costuri de capital minime. Fondul de rulment optima ar fi cel necesar pentru acoperirea nevoii de fond de rulment minime si permanente, urmand ca surplusurile de nevoi de fond de rulment sa fie acoperite din credite de trezorerie sau alte credite pe termen scurt mai ieftine.

Fiind o sursa permanenta de capital si stabila pentru anul de plan, fondul de rulment va avea o marime constanta in fiecare trimestru al anului de plan.Datoriile din exploatare rezulta din relatiile contractuale ale intreprinderii cu tertii (care asigura furnizarea de materii prime, materiale, manopera, servicii) sau cu statul (catre care intreprinderea are obligatia, prin lege, de a plati impozite si taxe). In literatura noastra de specialitate, sursele atrase de capitaluri circulante sunt denumite pasive stabile, respectiv datorii ale intreprinderii catre terti (furnizori, personal, stat, etc.) minime si atrase pe o perioada de timp cvasipermanenta, ca urmare a reinnoirii continue a acestora.

Ca marime efectiva, aceasta se determina la nivelul soldurilor datoriilor din exploatare din bilant, iar ca marime previzionala, ele se estimeaza dupa doua metode, respectiv analitica si sintetica, aferente celor doua categorii de pasive stabile.
Pasivele stabile de tipul I sunt datorii ale intreprinderii cu sold zilnic crescator pana in ziua platii si cu termene fixe de plata. Pentru estimarea lor se utilizeaza o metoda analitica ce presupune insumarea soldurilor zilnice, parcurgand mai multe etape.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.