Finante corporative - curs 4

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Oanta
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin structura financiara a unitatilor corporative se intelege raportul intre finantarile pe termen scurt si cele pe termen mediu si lung.
In majoritatea unitatilor corporative, activitatea economica nu se finanteaza numai din fonduri proprii si se apeleaza concomitent si la finantari externe. Selectarea mijloacelor financiare din exteriorul intreprinderii si finantarea acestora in raport cu finantarea interna depinde de politica financiara promovata de fiecare unitate corporativa. In functie de aceasta orientare se decide asupra ponderii creditelor de trezorerie fata de capitalul permanent dar si asupra structurii capitalului permanent.

Cursuri similare:

Capitalul permanent acopera financiar activele imobilizate si o parte a stocurilor de exploatare(active circulante),sub denumirea de fond de rulment. Resursele de trezorerie sunt formate din credite pe termen scurt + credite comerciale in special datorii fata de furnizori., desi criteriul rentabilitatii este foarte important in alegerea anumitei structuri financiare, dar managerul financiar trebuie sa tina seama si de alte elemente cum ar fi:

-suma totala previzionata pentru acoperirea nevoilor de finantare pe termen scurt ,mediu si lung
-trebuie sa tinem seama de volumul surselor proprii si imprumutate disponibile
-de natura diverselor trebuinte
-de gradul de indatorare a intreprinderii la un moment dat In general, structura financiara a unitatilor corporative este o variabila care depinde nu numai de intreprinderea ca persoana juridica in functie de obiectivele sale de crestere economica, dar si de rentabilitatea scontata sau de riscurile care le consimte sa le asume.

Structura financiara este determinata si de vointa patronului sau a actionarilor privind strategiile de dezvoltare a intreprinderii si gasirea surselor de dezvoltare , de posibilitatea primirii de imprumuturi de la banci sau de la institutiile financiare si de credit intern si extern , precum si de obligatii financiare fata de stat si fata de asigurarile sociale de stat. In ultimul rand, depinde si de conjunctura economica la un moment dat ,cum ar fi: situatia pietei financiare la un moment dat, oscilatiile ratei dobanzii pe piata monetara, devalorizarii monetare .

De cele mai multe ori adoptarea unei structuri financiare este determinata de creditori ,care au in vedere riscul la care se expun creditand intreprinderea. Riscul creditorului poate fi:risc de pierdere de capital in cazul cand debitorul nu poate rambursa imprumutul la termen risc de dobanda si chiar risc de imobilizare de capital , cand debitorul nu ramburseaza la termen imprumutul. In acest caz creditul obliga intreprinderile imprumutate sa participe la finantare si un capital propriu pentru finantarea unui proiect de productie/ investitie
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.