Finante corporative - curs 5

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina Barbu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ratele de indatorare evidentiaza importanta indatorarii asupra gestiunii financiare ale unitatii corporative. Acestea pun in evidenta componenta datoriilor din Pasivul bilantului dar si repartitia capitalurilor permanente intre fondurile proprii si cele imprumutate pe termen mediu si lung.In tarile din UE se calculeaza, in cadrul unitatilor corporative, unitatilor multinationale sau pe actiuni urmatoarele rate de indatorare: Coeficientul total al indatorarii (rata levierului financiar) Reflecta gradul in care capitalurile proprii asigura finantarea activitatii unitatii corporative. Acest indicator se mai numeste "rata autonomiei financiare a intreprinderii" aratand gradul in care angajamentele sale de plata pe termen scurt si lung sunt garantate de capitalurile proprii ale intreprinderii si se calculeaza:

Cursuri similare:

Rata independentei financiare = Cap proprii / Cap permanente * 100
Aceasta rata trebuie sa fie mai mare sau cel mult egala cu 0.5 (aČ" 0.5) impusa de normele bancare europene in relatiile de credit cu unitatile corporative.Rata capacitatii de imprumut - compara resursele financiare proprii cu imprumuturile pe termen lung.
Rata capacitatii de imprumut = Cap proprii /Indatorare la termen * 100
In cazul in care resursele financiare proprii sunt mai mici decat datoriile la termen, capacitatea teoretica de imprumut a intreprinderii este saturata de normele bancare, si recomanda un raport mai mare de 1 (>1).

Rata capacitatii de rambursare (rata acoperirii creditelor) - exprima in numar de ani capacitatea intreprinderii de a rambursa in totalitate imprumuturile contractate pe termen lung.
Rata capacitatii de rambursare = Imprumuturi pe t lung / Capacit de autofinantare * 100 Cu cat valoarea ratei capacitatii de rambursare este mai mica, cu atat mai mare va fi capacitatea de rambursare. In general imprumuturile la termen se ramburseaza in maxim 3 ani si datoriile totale in 4 ani.

Rata de prelevare a cheltuielilor financiare - pune in evidenta capacitatea de plata a costului indatorarii pe termen lung.
Rata de prelevare a cheltuielilor financiare = Ch fin / Excedent brut Expl * 100 Daca raportul este mai mic de 0.6 (< 0.6) unitatea corporativa analizata se confrunta cu dificultati de gestiune financiara, riscand sa intre in stare de faliment (dizolvare).

Costul indatorarii (rata medie a dobanzii)
Costul indatorarii = Ch fin / Imprumturi totale * 100
Daca rata medie a dobanzii este inferioara ratei rentabilitatii economice a intreprinderii analizate, indatorarea favorizeaza finantarea prin imprumuturi, astfel apare efectul de levier cu influenta benefica asupra rentabilitatii utilizarii capitalurilor proprii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.