Finante internationale

Trimis la data: 2009-10-19
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 90
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Monica Vrapciu
Dimensiune: 238kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile monetar-financiare internationale reprezinta ansamblul raporturilor ce se formeaza intre persoane fizice si juridice in legatura cu miscarile comerciale, necomerciale si financiare de fonduri banesti la nivel international, precum si mecanismele, institutiile si reglementarile care faciliteaza aceste miscari. Prin modul in care s-au structurat si au evoluat, relatiile monetar-financiare au la baza formarii si dezvoltarii lor sistemele monetare ale economiilor nationale, ca celule de baza ale economiei mondiale.

Cursuri similare:

Legatura dintre sistemele monetar-financiare nationale si relatiile monetar-financiare internationale este determinata de faptul ca structurile sistemelor nationale constituie baza dezvoltarii relatiilor internationale. Sistemul monetar-financiar national cuprinde ansamblul normelor legale si institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile monetar-financiare ale unui stat.
Privit in ansamblu, sistemul monetar-financiar al unui stat cuprinde reglementari referitoare la doua categorii de relatii: relatiile monetare si financiare interne si relatiile cu alte sisteme monetar-financiare.

Reglementarea relatiilor monetare si financiare interne are in vedere:
definirea si denumirea unitatii monetare nationale si a subdiviziunilor sale; Fiecare tara, prin lege, isi stabileste unitatea monetara proprie, care este definita ca mijloc legal de plata pe teritoriul geografic al tarii respective. In prezent, pe plan international se intalnesc urmatoarele situatii: state a caror unitate monetara nationala este distincta si individualizata in raport cu alte state; state care au convenit sa aiba aceeasi unitate monetara prin crearea unei noi unitati monetare comune; state care au adoptat ca moneda nationala unitatea monetara a altui stat.

Pe de alta parte, fiecare moneda nationala are un simbol standardizat si utilizat ca atare in denominarea tuturor tranzactiilor interne si internationale. modul de emitere a monedei nationale si institutiile imputernicite cu emisiunea si supravegherea circulatiei monetare;
Se bazeaza pe un ansamblu de legi si norme prin care sunt desemnate institutiile de tiparire a bancnotelor si batere a monedei divizionare (de regula, institutii specializate aflate sub controlul autoritatii monetare;

in Romania, de exemplu, Monetaria Statului), institutiile care pun in circulatie monedele (de regula, banca centrala/de emisiune) si institutiile care au responsabilitatea supravegherii circulatiei monetare, in sensul asigurarii unei evolutii echilibrate potrivit nevoilor economiei, mentinerii stabilitatii preturilor si a cursului monedei nationale in raport cu monedele straine (de regula, aceste responsabilitati intra in sarcina bancii centrale si sunt trecute in statutul acesteia, ca lege separata de legile care privesc activitatea bancilor comerciale).

organizarea si functionarea sistemului bancar national;
Se refera la reglementarile privind delimitarea entitatilor care pot activa in cadrul tarii respective ca "banci", cerintele de indeplinit pentru autorizarea in acest sens, tipurile de banci si/sau tipurile de activitati pe care le poate desfasura o banca sau institutie financiara, supravegherea activitatii bancare. In functie de traditia istorica sau alti factori, supravegherea activitatii bancare poate sa cada in sarcina bancii centrale (de exemplu, in Romania supravegherea bancara constituie o responsabilitate a BNR, in Marea Britanie a Bancii Angliei etc.) sau pot exista organisme separate constituite in acest scop (de exemplu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.