Finante publice

Trimis la data: 2014-06-17 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 42 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: marinka_0907 Dimensiune: 79kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Continutul si functiile finantelor publice. Conceptul de finante publice. Cuvantul finante provine de la latinescul finare, care inseamna, in sens general, a termina, a incheia si in sens restrans, a aranja o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarare a justitiei in legatura cu o plata de bani. Finantele publice sunt fonduri banesti la dispozitia statului; bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice; mijloace de interventie a statului in economie
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Finantele publice reprezinta relatiile aparute in procesul de asigurare si repartizare a fondurilor necesare statului, exprimate in forma baneasca (valorica). Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in dimensiunile si distribuirile P.I.B, cat si in modul concret de realizare a acestui proces.

Existenta finantelor publice este indisolubil legata de existenta statului, care are de indeplinit functii si sarcini importante in ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, apararea independentei si suveranitatii tarii. Exista o deosebire clara intre finantele publice si cele particulare, astfel: finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, imprumuturile, datoria statului, unitatilor administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public; finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentilor economici, bancilor, societatilor de asigurare private.

Intre finantele publice si cele private exista unele asemanari, dar si deosebiri.Functia de repartitie :constituie 2 faze constituirea fond si distribuirea acestora.Prima faza consta in formarea fond din taxe;impozite;contributii;chirii;arebda;venituri ale intreprinderii de stat;dividente;ajutoare.Participa la formarea fond atit pers fizice cit si juridice(nu participa institutii non-profit).A doua faza la repartitia consta in distribuirea find financiare catre binificiar.Aceastarepartizare se face dupa necessitate:chelt de ordin social;de ordin economic;deficit financiar.

Functia de control:Concomitent cu functia de repartitie, finantele exercita si functia de control. Aceasta functie apare ca rezultat ai capacitatii finantelor de a reflecta cantitativ transferurile de bani.
Functia de control este o insusire a finantelor de a servi drept mijloc de control asupra distributiei valorice a produsului intern brut. Se manifesta aceasta functie in procesul de formare si utilizare a fondurilor de mijloace banesti. Datorita functiei de control, este posibila verificarea exactitatii In asa mod, rolul functiei de control a finantelor in activitatea economica se manifesta prin faptul ca finantele:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.