Finante si gestiune financiara

Trimis la data: 2010-09-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 123
Nota: 9.64 / 10
Downloads: 6
Autor: Marioara Lungescu
Dimensiune: 164kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin urmare, adevaratii manageri eficienti sunt cei care contribuie atat la bunastarea individuala a participantilor la afaceri, cat si la bunastarea generala a comunitatii.Rolul managerului financiar-contabil a crescut in ultima vreme, transformand managerul financiar in persoana direct responsabila de procesul decizional al afacerii. Principalele domenii de actiune ale managementului financiar-contabil sunt planificarea, furnizarea si utilizarea fondurilor financiare, astfel incat eficienta si valoarea afacerii sa se maximizeze.

Cursuri similare:

Daca in trecut sarcina managerului financiar era de a procura mijloacele banesti necesare activelor afacerii, in prezent implicatiile acestuia in conducerea afacerii sunt mult largite si aceasta pentru ca toate deciziile au efecte financiare.

De aceea, toti cei care au sarcini in organizarea si conducerea afacerii trebuie sa detina suficiente cunostinte financiare pentru a cunoaste consecintele financiare ale actiunilor pe care le desfasoara.Importanta functiei financiare in cadrul managementului financiar-contabil este desemnata si prin locul pe care il ocupa managementul financiar in organigrama firmei.

Acesta este direct subordonat managerului general (directorului general, presedintelui) avand in subordine:trezorierul cu responsabilitati in utilizarea lichiditatilor, valorilor mobiliare ale firmei si caruia ii sunt subordonati managerii care se ocupa de:credite;stocuri;investitii;controlorul financiar raspunzator pentru activitatile:de contabilitate;financiare;de analiza;privind impozitele si taxele.

Plasarea managerului financiar in partea superioara a organigramei este dovada faptului ca deciziile financiare sunt vitale pentru supravietuirea, pentru sucesul firmei, orice activitate ori actiune a firmei avand implicatii financiare.

Realizarea functiei financiare in cadrul unei organizatii este asigurata prin activitatile desfasurate sub coordonarea managerului financiar, al carui rol esential se concretizeaza in domenii de actiune care asigura:planificarea fondurilor financiare;procurarea fondurilor financiare;utilizarea fondurilor financiare.

In vederea luarii deciziilor financiare, managerul financiar desfasoara activitati specifice, precum:previziune, planificare, elaborand planuri financiare care definesc viitoarea pozitie financiara a firmei;luarea deciziilor majore.Pe baza planurilor financiare elaborate pe termen lung, managerul financiar asigura:achizitionarea resurselor necesare pentru finantarea organizatiei;

cresterea investitiilor in active de exploatare necesare derularii afacerii, hotarand in acest scop asupra:tipurilor de fonduri folosite in finantarea investitiilor (fonduri interne, fonduri externe: emisiune actiuni, emisiune obligatiuni, angajare credite bancare);duratei de angajare a datoriei (termen lung, mediu, scurt);coordonarea si controlul activitatilor celorlalti manageri din celelalte departamente, intrucat deciziile luate de acestia au implicatii financiare care trebuie coroborate in mod optim la nivel de organizatie. Exemplu: deciziile de marketing, de crestere a vanzarilor, necesita fonduri suplimentare care afecta investitiile preconizate;

Plasarea eficienta a lichiditatilor si valorilor mobiliare pe piata monetara si de capital.Degajarea, din activitatea firmei, a unor lichiditati, care devin disponibile temporar, impune preocupari din partea managerului financiar de plasare eficienta a acestora pe piata financiara urmand ca in functie de evolutiile pe aceste piete, entitatea sa fie rasplatita sau penalizata din punct de vedere financiar.

Prin urmare, responsabilitatile managerului financiar sunt definite de raspunsurile la urmatoarele intrebari:ce investitii trebuie facute in firma?din ce trebuie finantate investitiile?cum trebuie gospodarite resursele financiare existente in firma?Realizarea eficienta a sarcinilor managerului financiar duce la maximizarea valorii afacerii sau intreprinderii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.