Finantele Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 162
Autor: Radu Norca
Dimensiune: 65kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desi bugetele sunt instrumente importante in guvernarea economica, alcatuirea si gestionarea bugetelor publice este inerent politica.Capacitatea statelor moderne de a interveni extensiv in economiile si societatile nationale se bazeaza intr-o mare masura pe dimensiunea "pungii publice" si pe abilitatea lor de a impune un sistem fiscal.Vointa de a dezvolta politici de coeziune sociala in statele membre este evident conditionata de vointa de a realiza o reala redistribuire de resurse dinspre asazisii "castigatori" ai procesului de modernizare economica spre cei mai putin favorizati de acelasi proces.

Cursuri similare:

Intrebari referitoare la obiectivele finantelor UE, cat si la principiile care ar trebui sa guverneze distributia fondurilor europene sunt strans legate de intrebari mai profunde despre natura Uniunii ca forma statala si ca spatiu economic. Bugetul UE este, astfel spus, o masura orizontala care influenteaza intr-un fel sau altul toate domeniile majore de politica.UE se lupta cu problemele legate de distribuirea resurselor comunitare si impulsioneaza legaturile de solidaritate dintre statele membre.

Disputele de natura bugetara se datoreaza mai ales viziunilor diferite asupra procesului de integrare, a atitudinilor diferite referitoare la modul de utilizare a finantelor publice si a intereselor diferite concentrate in incercarea de a echilibra nivelul contributiilor cu cel al cheltuielilor bugetare.

Studiul finantelor UE ne permite sa cercetam si sa intelegem, printre meandrele de proceduri si reglementari, cum functioneaza procesul de luare a deciziilor din cadrul UE si totodata sa intelegem rolul institutiilor implicate cum ar fi Curtea de Conturi si Fondul European de Investitii.

In anii cei mai recenti atentia s-a mutat de la concentrarea disputelor asupra procesului bugetar formal la managementul finantelor UE si la abordari de tipul "value for money". Nu mai constituie o dilema cati bani tranziteaza bugetul UE, ci cum sunt cheltuiti acesti bani. Din acest punct de vedere creste importanta evaluarii.

Abilitatea Comisiei Europene de a gestiona instrumentele de politica din acest sector influenteaza in mod curent evaluarilor statelor membre asupra transferului de competente de la nivel statal la nivel suprastatal.

Desi fluxurile bugetare nu ofera in nici un caz o imagine fidela a costurilor si beneficiilor integrarii pentru un anume stat sau regiune, calcularea fluxurilor bugetare face mai vizibile acele categorii de populatie sau agenti economici, dar chiar si state, conturate a fi castigatori sau perdanti ai procesului.

Dezvoltarea finantelor UE trebuie asezate in cadrul oferit de Uniune ca un spatiu economic tot mai integrat si ca o forma statala aflata in primele stadii de evolutie.

Finantele UE, forma de guvernare si europenizarea
Uniunea are acum puteri extinse in a elabora legi, o constitutie embrionara (nu peste mult timp, poate o adevarata constitutie europeana), o capacitate tot mai cuprinzatoare de a elabora politici, un brat juridic puternic si un parlament ales in mod direct. Uniunea nu este, totusi (inca), o ierarhie politica traditionala cu puternice institutii politice centrale, desi acesta va ramane un obiectiv pentru "federalisti".

Uniunea poate fi descrisa, mai degraba, ca o structura de guvernare multi stratificata si aparent instabila, plecand de la nivelul local la nivelul comunitar cu o diviziune complexa de competente partajate intre nivelul national si cel comunitar de guvernare.

Integrarea europeana a stimulat o europenizare graduala, dar definitiva a statelor natiuni din Europa de vest. Aproape toate fatetele procesului de elaborare de politici publice din statele membre au acum o dimensiune europeana.Finantele UE sunt parte a acestui proces de europenizare.Rolul bugetului UE in procesul de integrare este mai complex si mai nuantat decat sistemul finantarilor nerambursabile obtinute de la Bruxelles.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.