Finantele - Concept si disciplina de studiu

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Mutrea
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finatele au aparut pe fondul dezvoltarii factorilor de productie si a relatiilor banesti, odata cu aparitia statului si instituirea fortei sale publice. Functionarea activitatilor pe toate treptele de organizare structurala (la nivel central, judetean, la nivelul firmelor, a institutiilor) este conditionata de anumite resurse banesti care sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor implicate.Cu toate ca de cele mai multe ori in vorbirea curenta, unii inteleg prin conceptul de finante ca reprezentand resurse banesti, in realitate finantele reprezinta doar o parte a banilor din economie. Aparitia si existenta finantelor este legata de aparitia fenomenelor si fluxurilor financiare ca element ce compun continutul finantelor.

Cursuri similare:

Fenomenul financiar este o expresie concreta a finantelor care poate fi sesizata de catre oameni imbracaand anumite forme (impozit, taxe, contributii, venituri publice, cheltuieli publice, alocatii, subventii, capital social, etc).Procesul financiar reprezinta o inlantuire ordonata a diferitelor etape sau stadii de infaptuire a opretiunilor financiare, care defapt reflecta miscarea generala si dezvoltarea in timp si spatiu a fenomenelor financiare.Operatiunile financiare reprezinta un concept cu sfera mai restrinsa a finatelor constituind defapt doar un segment al acesteia.

Apartia fenomenului financiar si deci geneza finantelor, precum si existenta acestora, se bazeaza pe 2 conditii:
a.aparitia si existenta statului - in timp are loc amplificarea functiilor si sarcinilor pe care statul si le asuma iar pentru indeplinirea lor sunt necesare importante resurse
b.aparitia si existenta banilor - a facilitat dezvoltarea relatiilor banesti facand posibila constituirea si utilizarea resurselor statului in forma baneasca.

Apartia statului si functionarea acestuia este o necesitate determinarea de indeplinirea unor functii interne si externe. Statul presupune existenta anumitor institutii:
-institutii legislative (parlamentul)
-institutii executive (ministere si alte organisme centrale si locale)
Prin intermediul acestor institutii si organisme se indeplinesc de catre stat functii privind asigurarea dezvoltarii economiei (construirea de fabrici, sosele, etc) asigurarea ordinii interne, acoperirea unor cheltuieli de invatamant, religie, cultura etc.

Pe plan extern statul este chemat sa organizeze si sa intretina relatii economice, culturale cu celelalte state ale lumii. Toate aceste tipuri de activitati presupun anumite cheltuieli efectuate in interesul intregii societati si de aceea inca de la apartia sa pentru constituirea veniturilor necesare acopeririii acestor chelturieli, statul si-a arogat dreptul de a institui anumite plati banesti obligatorii din partea persoanelor fizice si juridice.Din cele mai vechi timpuri s-au instituit impozitele ca plati obligatorii pentru contribuabili acestea reprezentand defapt primele elemente ale finantelor.

Aparitia impozitelor evidentiaza faptul ca suntem in prezenta unor fenomene noi ce caracterizeaza o parte a banilor si anume, acea parte care este preluata de la persoanele fizice si juridice prin impozite si taxe obligatorii.Fenomenul financiar cuprinde acele fluxuri banesti care presupun un transfer cu titlu obligatoriu de resurse de la persoanele fizice si juridice fara o contraprestatie directa si imediata (fara echivalent) din partea statului.

Forma baneasca reprezinta cea de a 2 conditie a fenomenelor financiare ce apartin finantelor deoarece banii sunt utilizati pe de o parte cu scopul de a constitui resursele fiananciare publice necesare acoperirii cheltuielilor statului iar pe de alta parte banii sunt folositi si pentru constituirea resurselor fiananciare private ale agentilor economici necesare dezvoltarii afacerilor private aspecte ce sunt reflectate de finantele private.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.