Finantele - concept, evolutie, continut, functii

Trimis la data: 2009-03-26
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 311
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_S
Dimensiune: 391kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele reprezinta stiinta constituirii si administrarii mijloacelor banesti la dispozitia unui agent economic (stat, intreprindere, gospodarie individuala etc.) pentru indeplinirea obiectului sau de activitate, a functiilor si sarcinilor sale.
Relatiile financiare sunt relatii banesti, reprezentand transferuri monetare intre agenti economici in urma relatiilor comerciale, pe de o parte, dar si intre stat si agenti economici, ca urmare a repartitiei produsului global sub forma transferurilor monetare, pe de alta parte.
Relatiile financiare sunt parte a relatiilor economice.

Cursuri similare:

Avand in vedere distinctia dintre finantele publice si cele private, se pune problema raportului dintre resursele financiare ale societatii si resursele financiare publice. Tinand cont de faptul ca resursele financiare ale societatii au o sfera mult mai larga de cuprindere, acest raport este unul ca de la intreg la parte.
Resursele financiare publice includ resursele administratiei de stat centrale si locale, resursele necesare protectiei si asigurarilor sociale de stat, precum si resursele institutiilor si autoritatilor publice cu caracter autonom.

In toate tarile lumii, de la un an la altul, se manifesta o cerere sporita de resurse financiare publice, generata de cresterea nevoilor sociale intr-un ritm mai rapid decat cel al evolutiei produsului intern brut din care sunt prelevate la bugetul statului fondurile publice. Posibilitatea acoperirii cererii de resurse, la un moment dat, este influentata de un ansamblu de factori, printre care mentionam:
In concluzie, putem afirma ca aparitia finantelor publice si dezvoltarea lor ulterioara se incadreaza in procesul obiectiv al evolutiei societatii omenesti, demonstrand caracterul istoric al acestora si avand la baza existenta a doua conditii indispensabile:

1. aparitia statului si amplificarea functiilor acestuia, pentru indeplinirea carora sunt necesare, in mod firesc, importante resurse;
2. dezvoltarea factorilor de productie si a relatiilor banesti, astfel incat sa fie posibila formarea si utilizarea resurselor statului in forma baneasca.In toate oranduirile social-economice, finantele publice s-au manifestat ca relatii sociale, de natura economica, exprimate in bani, aparute in procesul repartitiei P.I.B., in stransa legatura cu indeplinirea functiilor statului, intre diverse categorii sociale, dar corespunzator conditiilor economice, politice si sociale specifice perioadei respective.

Aceste relatii aparute in procesul de asigurare si repartizare a fondurilor necesare statului exprimate in forma baneasca, sunt relatii financiare sau, pe scurt, finante.Se remarca faptul ca, finantele publice poarta amprenta conditiilor economice, politice si sociale in care se infaptuieste procesul constituirii si repartizarii fondurilor financiare necesare exercitarii functiilor statului.
Problemele referitoare la geneza, continutul economic, functiile, rolul si evolutia relatiilor financiare in cursul dezvoltarii societatii omenesti formeaza obiectul de studiu al stiintei finantelor, care s-a conturat ca disciplina stiintifica independenta incepand cu deceniul patru al secolului al XIX-lea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.