Finantele publice si finantele firmei

Trimis la data: 2009-05-21
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 5
Autor: Marilena Oprescu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Nevoile oamenilor pot fi grupate in 2 categorii:nevoi cu caracter individual, care depind de preferintele fiecarui om si difera in functie de varsta, sex, ocupatie, mediu social, zona geografica etc.printre acestea se inscriu: nevoia de hrana, imbracaminte si incaltaminte, de adapost, de mijloace de deplasare si de comunicare etc.nevoi cu caracter social sau colectiv, care sunt - de regula - aceleasi pentru toti oamenii.
printre acestea se inscriu: nevoia de a fi aparati impotriva eventualelor agresiuni, impotriva calamitatilor, nevoia de protectie sociala, nevoia de educatie si de sanatate etc.

Cursuri similare:

Economia unei tari este rezultatul activitatii unui numar mare de unitati institutionalei€S), care efectueaza operatii multiple si de natura diferita, cu scopul de a produce, finanta, asigura, redistribui si a consuma.Sectoarele institutionale din economie cuprind unitati institutionale care au comportamente economice asemanatoare, dupa natura activitatilor si a functiilor lor principale.

Sectoarele institutionale sunt clasificate in 5 categorii:Sectorul societatilor nefinanciare cuprinde firmele producatoare de bunuri si servicii nefinanciare, care pot fi cu capital privat si cu capital public.Sectorul societatilor financiare cuprinde firmele furnizoare de servicii financiare, care pot fi cu capital privat si cu capital public.
Sectorul administratiile publice cuprinde numai institutii publice, deci apartin in totalitate sectorului public.

Gospodariile populatiei cuprind indivizi sau grupuri de indivizi in calitatea lor de consumatori, eventual de producatori de bunuri si servicii, deci apartin exclusiv sectorului privat.Restul lumii regrupeaza unitatile nerezidente in masura in care acestea efectueaza operatiuni si au relatii economice cu unitati rezidente.Prin regruparea acestora se obtin cele 2 sectoare:sectorul public;sectorul privat.
Sectorul public cuprinde 2 componente:

A.administratia publica;B.societatile publice.A.Administratia publica este alcatuita din toate unitatile institutionale care au urmatoarele caracteristici:-functia principala este de producere si furnizare a bunurilor si serviciilor nedestinate pietei, de regula pentru consumul colectiv, uneori si pentru consumul individual;-resursele provin, in cea mai mare parte, din contributiile obligatorii (taxe, impozite, cotizatii sociale) varsate de persoanele fizice si juridice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.