Finantul intreprinderilor din comert si turism

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 77
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Preda Karin
Dimensiune: 100kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Finantele sunt relatii social-economice banesti cu ajutorul carora - ca rezultat al activitatii productive - se formeaza, se repartizeaza si se gestioneaza fondurile banesti ale statului si ale agentilor economici necesare desfasurarii activitatii economice, realizarii actiunilor social-culturale, intretinerii organelor statului, apararii nationale, satisfacerii celorlalte cerinte comune ale societatii.Notiunea de "finante" vine din latinescul "finare" care inseamna a termina, a incheia o afacere, a solutiona o neintelegere prin mijlocirea banului.
De la aceasta notiune s-a format "financia" si mai tarziu "financia pecuniaria",care inseamna a incheia o tranzactie parimoniala prin plata unei sume de bani.

Cursuri similare:

Romanii foloseau notiunea "fiscus" pentru cosul in care se depuneau darile incasate.Tara care a intrebuinatat pentru prima oara, inca din secolul al XV-lea notiunea de finante in legatura cu gospodaria publica a fost Franta.Astfel, in secolulal XV-lea, in Franta se foloseau expresiile "hommes de finances" si "financiers" pentru denumirea arendasilor de impozite si a persoanelor care incasau impozitele regelui.

In tara noastra, inca din secolul al XIX-lea s-a folosit notiunea de FISC, care avea intelesul de organ financiar ce incasa impozitele, taxele, amenzile, etc.cu timpul,prin finante, in sens larg, se intelegeau veniturile si cheltuielile bugetare, creditul, operatiunile bancare si de bursa, obligatiuni si creante banesti, etc., ceea ce inseamna relatiile si resursele banesti.

Finantele nu au existat intotdeauna, ele au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, au evoluat de la o oranduire social-economica la alta, continutul economic, functiile si rolul lor fiind determinate de modul de productie respectiv. Finantele au aparut atunci cand, ca urmare a accentuarii diviziunii sociale a muncii care a dus la cresterea productivitatii muncii, la sporirea productiei, la dezvoltarea pana la un anumit nivel a relatiilor marfa-bani, a economiei de schimb, a aparut proprietatea privata, societatea s-a scindat in clase sociale antagoniste.

In aceste conditii, s-a ivit necesitatea crearii unor institutii care sa apere proprietatea privata, sa protejeze interesele celor avuti, sa garanteze interesele stapanilor de sclavi.Astfel a aparut statul, care avea de indeplinit functia interna si pe cea externa.Aparitia si formarea organelor statului si, o data cu acestea, instituirea fortei publice au facut necesara procurarea de resurse materiale si banesti destinate intretinerii acestui aparat.

Dezvoltarea factorilor de productie si a relatiilor marfa-bani, instituirea proprietatii private, aparitia claselor sociale antagoniste, si a statului au facut necesara instituirea finatelor. Necesitatea finantelor este determinata de existenta statului care are de indeplinit sarcini, functii si atributii importantein ceea ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, dezvolatrea factorilor de productie, a invatamantului, apararea independentei si suveranitatii tarii, adica pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii si ale membrilor sai.

Pentru ca statul sa-si indeplineasca prerogativele si functiile sale este necesara mobilizarea la dispozitia sa a unei parti din produsul national brut sub forma baneasca, formarea si utilizarea anumitor fonduri banesti,cu alte cuvinte sunt necesare existenta finantelor,dezvoltarea si intarirea lor continua, perfectionarea atat a instrumentelor financiare, cat si a formelor si metodelor activitatii financiare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.