Fiscalitatea

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 139
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinai brancu
Dimensiune: 147kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cea mai veche resursa financiara este impozitul. Originile sale apartin perioadei de statornicire a organizatiei statale. Initial, s-a recurs la prelevari asupra bunurilor private, iar odata cu introducerea monedei se practica impozite in bani. In literatura de specialitate se intalnesc mai multe notiuni de impozit, insa cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele: Impozitul este o prelevare pecuniara, in virtutea autoritatilor statului de la particulari cu titlul definitiv si fara contraprestatie imediata si directa, pentru acoperirea cheltuielilor publice.

Cursuri similare:

Prin urmare, taxele sunt reglementate ca obligatii bugetare datorate de persoanele fizice sau juridice, reprezentand plata neechivalenta pentru servicii solicitate de acestea unor institutii de stat dupa principiul recompensei speciale.Trasaturile specifice ale taxelor sunt:
Plata neechivalenta pentru servicii sau lucrari efectuate de organe sau institutii care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii si rezolva alte interese legitime ale persoanelor fizice sau juridice.

Plata serviciilor sau lucrarilor este neechivalenta deoarece, conform dispozitiilor legale, aceasta poate fi mai mare sau mai mica comparativ cu valoarea prestatiilor efectuate de organe sau institutii de stat.
Subiectul platitor este precis determinat din momentul cand acesta solicita efectuarea unei activitati din partea unei institutii de stat.
Taxele reprezinta o contributie de acoperire a cheltuielilor necesare serviciilor solicitate de diferite persoane in mod direct si imediat.

Astfel, intre cuantumul serviciilor sau activitatile prestate de catre stat nu exista un raport de echivalenta, fiind independente de costul, pretul sau valoarea serviciului prestat, caracteristic pentru care taxele se deosebesc fundamental de preturile marfurilor sau tarifele serviciilor executate de agentii economici. Preturile si tarifele oglindesc toate cheltuielile de productie si circulatie, pe cand taxele nu au decat o valoare simbolica.

Dreptul de a institui un impozit sau o taxa il are statul, care este exercitat de autoritatea publica - Parlamentul. Impozitele si taxele locale sunt stabilite de organele administratiei publice locale in baza legii "Cu privire la impozitele si taxele locale" adoptata de parlament. Activitatea executiva in domeniul impozitelor revine guvernului, care o exercita prin intermediul aparatului fiscal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.