Fiscalitatea persoanelor fizice

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: diana_tandaru
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Materia impozabila in cazul impozitului pe venit este extrem de diversa incluzand cvasitotalitatea veniturilor obtinute de persoanele fizice, indiferent de forma si sursa acestora si anume: salarii si venituri asimilate acestora, participarea la profit, dividendele primite drept remuneratie a capitalului detinut, veniturile intreprinzatorilor individuali si liber profesionistilor, veniturile din chirii, rente, pensii si alte venituri in functie de regimul fiscal aplicat.

Cursuri similare:

Ca tehnica de impunere, veniturile persoanelor fizice pot fi impozitate fie separat pe fiecare sursa, fie ca o suma globala a acestora, indiferent de sursa lor de provenienta.
In cazul impunerii separate sau partiale, fiecare venit se impoziteaza separat dupa sursa de constituire. Prin urmare, exista atatea impozite cate feluri (surse) de venit exista. Similar notiunii de impunere partiala, impozitele calculate in acest caz sunt impozite partiale sau impozite analitice.

Avantajele impunerii partiale sunt legate de:
- posibilitatea aplicarii unor tehnici de evaluare adecvate, simple si eficiente pe fiecare sursa de venit;
- exercitarea unei presiuni fiscale mai reduse asupra contribuabilului, intrucat se practica, in general cote mai mici, pentru fiecare impozit in parte;
- facilitatea incasarii impozitelor, procedeul obisnuit fiind stopajul la sursa.

Impunerea partiala prezinta si dezavantaje, in special pentru administratia fiscala, concretizate in:
- randament fiscal relativ scazut;
- costuri mai ridicate, fiind vorba de mai multe surse de venit care trebuie impuse;
- metoda respectiva nu ofera posibilitatea cunoasterii
ansamblului veniturilor obtinute de o persoana si ii dezavantajeaza pe aceia dintre contribuabili care obtin venituri dintr-o singura sursa.

Alternativa la impunerea partiala a veniturilor si care rezolva cel putin in parte dezavantajele mentionate o constituie impunerea globala. Forma moderna a impunerii veniturilor, impunerea globala consta in asezarea unui singur impozit asupra ansamblului veniturilor obtinute de catre o persoana fizica indiferent de sursa de provenienta a acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.