Fitopatologie

Trimis la data: 2008-05-07
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 218
Nota: 6.93 / 10
Downloads: 15
Autor: Horia
Dimensiune: 5681kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Fitopatologie
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Plantele agricole sunt afectate in dezvoltarea lor de la samanta pana la recoltare, precum si in perioada de pastrare, de numerosi factori biotici (microorganisme) si abiotici, care pot influenta sanatatea lor luata individual si a culturii privita din punct de vedere populational.

Cursuri similare:

Curs despre Fitopatologie
1.1. SCURT ISTORIC AL FITOPATOLOGIEI IN TARA NOASTRA
Fitopatologia sau patologia vegetala este o disciplina care se ocupa cu studiul factorilor primari (biotici si abiotici) care produc boli la plante, cu studiul bolilor propriu-zise si al metodelor de prevenire si combatere a acestora. Aceasta stiinta a aparut din necesitatea de a proteja recoltele si de a reduce pierderile ce se inregistreaza ca urmare a atacului diferitilor patogeni.

In cadrul fitopatologiei se disting cateva capitole importante, care permit o mai buna intelegere a problemelor cu care se ocupa, si anume :
- etiologia bolilor, care studiaza cauzele bolilor plantelor ;
- patogenia, care se ocupa de modul in care patogenii produc bolile plantelor ;
- patografia, care descrie simptomele prin care se manifesta bolile si metodele cu care se determina ;
- ecologia patogenilor si bolilor plantelor agricole, care studiaza relatiile acestora cu factorii de mediu ;
- epidemiologia (epifitologia), care se ocupa cu studiul populatiilor de patogeni in populatiile gazdei (culturi agricole) si cu bolile ce apar in contextul influentelor mediului inconjurator si al factorilor antropologici ;
-profilaxia bolilor, care se refera la elaborarea si aplicarea mijloacelor de lupta preventiva ;
- terapia bolilor, care se preocupa de elaborarea si aplicarea mijloacelor de lupta curativa ;
- protectia integrata a culturilor agricole impotriva bolilor, care se refera la imbinarea diferitelor mijloace de combatere in cadrul agro-ecosistemului si aplicarea lor numai atunci cand se justifica economic si ecologic.

In tara noastra cunostintele din domeniul fitopatologiei au provenit cu certitudine de la stramosii nostri daci si romani, cauzele bolilor plantelor fiind considerate in general de ordin supranatural. Denumirile populare ale multor boli ale plantelor demonstreaza ca poporul nostru le-a diferentiat, dar fara sa le interpreteze corect cauzele. Cu toate acestea, vechea zicala romaneasca "malura din grau se spala la rau" demonstreaza totusi ca taranii au gasit in mod empiric o solutie pentru a reduce o parte din pierderile provocate de aceasta boala a graului.

In secolele al XVIlI-lea si al XlX-lea se cunosc primele semnalari ale unor ciuperci parazite in Transilvania in lucrarile unor micologi straini. Dupa anul 1915, apar primele lucrari romanesti de micologie, cum sunt cele referitoare la mixomicete a lui M. Branza, la uredinale a lui C. Constantineanu, cea despre macromicete a lui Al. Popovici sau despre flora micologica a Moldovei, scrisa de C. Petrescu. Toate aceste lucrari au contribuit in general la cunoasterea florei micologice a tarii noastre si in special la cunoasterea patogenilor plantelor de cultura.

Cunoasterea ciupercilor microscopice in general si a celor fitopatogene in special a progresat mult in Romania o data cu infiintarea I.C.A.R., in care sectia de fitopatologie a inceput sa editeze o exsicata de ciuperci - "Herbarium mycologicum romanicum". Tot in cadrul I.C.A.R. au lucrat o serie de fitopatologi, care, in frunte cu Tr. Savulescu, au creat scoala romaneasca de fitopatologie. Dintre acesti fitopatologi citam pe : T. Rayss, Al. Alexandri, Ana Hulea, Vera Bontea, Alice Savulescu s.a.

La Iasi, C. Sandu - Ville a aprofundat studiul diferitelor grupe de ciuperci parazite (Erysiphaceae, Pyrenomycetes), iar la Cluj E. Radulescu a dezvoltat cercetari de fitopatologie teoretica si aplicativa.

In anul1941, V. Ghimpu a publicat un tratat despre bolile tutunului, iar in 1950 S. Fosteris, Vera Bontea si D. Becerescu au publicat primul manual romanesc de fitopatologie, in 1957 E. Radulescu si V. Bulinaru au elaborat o lucrare documentata despre bolile plantelor industriale ; in aceeasi perioada se remarca lucrarile magistrale despre uredinale (1953) si ustilaginale (1957) ale lui Tr. Savulescu. In 1959 apare cartea "Protectia, plantelor" de F. Paulian si Al. Alexandri, iar in 1967 incepe editarea tratatului de fitopatologie sub redactia prof. E. Radulescu si C. Rafaila, opera in 4 volume, la care au contribuit majoritatea fitopatologilor din tara noastra. De asemenea, trebuie mentionat aportul profesorilor E. Docea, I. Comes, Al. Lazar, M. Hatman, A. Dracea, I. Bobes, Olga Savulescu si Eugenia Eliade si a altor dascali care au format generatii de specialisti in domeniul agricol si biologic si au contribuit la identificarea de agenti patogeni si boli noi in Romania.

O contributie importanta au avut si au la dezvoltarea cunostintelor de fitopatologie o serie de cercetatori care au abordat studiul diferitelor categorii de boli ale plantelor, cum sunt : bacteriozele (V. Severin si colaboratorii, 1985), virozele (I. Pop, 1984, 1986, 1988), micoplasmozele (P. Ploaie, 1968). O lucrare de sinteza asupra ciupercilor parazite si saprofite din Romania a publicat Vera Bontea (1985--1986).

Contributii apreciabile la dezvoltarea metodelor de combatere si a studiului fungicidelor au avut T. Baicu si Al. Alexandri prin cele 4 editii publicate ale lucrarii "Indrumatorul pentru utilizarea pesticidelor si T. Baicu si A. Savescu prin cele 2 carti publicate referitoare la probleme de protectia integrata a culturilor (1978, 1986).

Actuala evolutie a fitopatologiei in tara noastra este dominata de o pleiada de oameni de stiinta care au contribuit si contribuie activ la dezvoltarea acestei discipline, contributii insemnate aducandu-si : C. Rafaila, C. Raicu, Vera Bontea, Ana Hulea, D. Becerescu, Lucretia Dumitras, A. Puscasu, H. Iliescu, M. Costache, Tatiana Sesan, Viorica Iacob, s.a. Toate realizarile s-au obtinut in cadrul institutelor de cercetari, in I.C.A.R., I. C. Biologie, I.C.P.P. Bucuresti, precum si, in cel al unor institute ale A.S.A.S., ca I.C.C.P.T. Fundulea, I.C.L.F. Vidra, I.C.P.C. Brasov, I.C.P.P. Maracineni, I.C.V.V. Valea Calugareasca etc.

1.2. DEFINITIA BOLII
Pentru a intelege ceea ce inseamna starea de boala, trebuie mai intai definita, notiunea de sanatate. Prin sanatate se intelege functionarea normala a unui sistem viu, ale carui procese oscileaza in cadrul limitelor normale ale adaptabilitatii organismului si care, in final, duc la realizarea potentialului genetic, si a ciclului biologic, precum si la obtinerea unei recolte optime (Baicu, 1989).

Notiunea de boala a fost definita ca ,,o alterare daunatoare a unuia sau a mai multor procese ordonate ale unui sistem viu, cauzata de catre un factor primar . Cand sistemul viu este alterat in afara limitelor sale normale de toleranta facila, este bolnav, iar daca este impins in afara limitelor sale de toleranta absoluta, el "moare" (Bateman, 1976).
Trecerea de la starea de sanatate la starea de boala este un proces treptat, care presupune o situatie intermediara care poate fi reversibila, cu revenire spre sanatate, daca factorii care au indus-o dispar sau isi reduc intensitatea actiunii. Starea intermediara are multe elemente comune cu starea de stress si poate fi definita ca o situatie intre sanatate si boala, care se caracterizeaza mai ales prin dereglarea proceselor informationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.