Fizica cuantica

Trimis la data: 2010-03-27
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 53
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_T
Dimensiune: 197kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
S-a dovedit ca electronii sunt particule constituente ale atomilor. Deoarece atomii sunt electric neutri, in constitutia lor trebuie sa intre si sarcini pozitive, care sa compenseze sarcinile electrice negative datorate electronilor. Masa electronilor fiind pe de alta parte foarte mica, rezulta ca masa atomica ar fi concentrata in alte componente ale atomilor, pe care pot fi repartizate si sarcinile pozitive corespunzatoare.
Foarte bogata in rezultate s-a dovedit difuzia particulelor α prin substanta, metoda folosita cu deplin succes de Rutherford si colaboratorii sai.Particulele α sunt emise de numeroase substante radioactive, care pot servi ca surse pentru a obtinerea lor. Traiectoriile lor pot fi urmarite in camera Wilson, in care se introduce aer sau alt gaz saturat cu vapori de apa. In trecerea lor particulele ionizeaza gazul, iar pe ionii formati se condenseaza vapori de apa. Traiectoriile particulelor marcate astfel, prin picaturi fine de apa, pot fi fotografiate.

Particulele α sunt atomi de heliu cu doua sarcini electrice pozitive , in urma pierderii celor 2 electroni disponibili. Viteza lor ajunge pana la 1/15 - 1/20 din viteza luminii, dupa natura preparatului radioactiv din care povin.
In orientarea experientelor sale si in explicarea rezultatelor obtinute, Rutherford s-a condus dupa conceptia ca un atom trebuie sa fie alcatuit dintr-un nucleu incarcat electric pozitiv, foarte mic in comparatie cu dimensiunile atomului in care este concentrata practic intreaga masa.

In jurul nucleului se misca electronii, formand invelisul electronic, al carui numar este de terminat de conditia sa ca suma a sarcinilor electrice sa fie egala cu sarcina pozitiva a nucleului.
Particulele α fiind de 7320 de ori mai grele decat electronul, ele patrund in invelisul electronic fara a fi practic influentate.
Daca o astfel de particula ajunge in apropierea nucleului atomic, mult mai greu decat ea, pe care este concentrata puternic o sarcina electrica pozitiva, atunci traiectoria sa sufera o deviatie sensibila.

In experimentele de difuzie efectuate de Geiger si Marsden (1909), cola boratorii lui Rutherford, folosind foite de aur au constatat ca pe langa particulele nedeviate se obtin si particule deviate sub unghiuri foarte mari fata de directia incidenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.