Fizica moleculara

Trimis la data: 2010-03-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_D
Dimensiune: 200kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Studiind la mecanica legile care guverneaza miscarea corpurilor, nu ne-am pus problema cum sunt structurate corpurile si care sunt proprietatile lor intrinseci. Masa si dimensiunile corpurilor erau suficiente pentru studiul miscarii, aplicarea fortelor asupra corpului necesitand cunoasterea numai a acestor proprietati.
Este evident insa ca numai prin masa sau dimensiuni nu pot fi caracterizate in intregime corpurile. Proprietatile care nu intervin in miscarea mecanica sunt de fapt intim legate prin alte fenomene naturale. Proprietatile corpurilor sunt functii de structura lor, de elementele care le compun si de fortele de interactie dintre aceste elemente.
Problema structurii materiei este una din problemele fundamentale ale fizicii.In reprezentarile cu care noi operam zilnic, corpurile sunt in general considerate ca un continuum, adica acestea ocupa spatiul cu materia care le compune.Din acest punct de vedere unele procese, fenomene se explica simplu; de exemplu se stie ca incalzirea sau racirea unui corp determina dilatarea, respectiv contractarea acestuia. Reprezentarea corpului ca un continuum explica astfel de procese prin modificarea volumului pe care-l ocupa materia din care este constituit corpul.

Gandirea trebuie insa sa mearga mai departe pentru ca aceste fenomene aparent simple sa le explicam prin ceea ce se intampla in structura corpurilor, pentru ca de fapt corpurile se compun dintr-un numar foarte mare de particule pe care nu le putem vedea la un microscop obisnuit. Aceste particule infime ale materiei sunt moleculele iar intre molecule se exercita fortele de interactiune moleculara.
Aceasta reprezentare este reprezentarea discontinua a materiei, acceptata din antichitate, sustinuta in prezent de o teorie riguroasa si verificata in timp de mii de experiente.

Existenta celor trei stari de agregarea a materiei: solida lichida si gazoasa este o manifestare a fortelor intermoleculare.
In stare lichida si solida, moleculele se atrag suficient pentru a permite corpurilor sa-si conserve volumul si respectiv forma si volumul in cazul solidelor. In stare gazoasa, datorita fortelor de interactiune slabe, gazul ocupa intreg volumul, oricat de mare ar fi, adica gazul este expansibil. Aceasta proprietate de expansibilitate a gazului pune in evidenta ca moleculele sunt intr-o permanenta miscare.

O serie de alte proprietati ale gazului arata ca aceasta miscare continua, se desfasoara in mod dezordonat, haotic (aceasta inseamna ca nu exista o directie privelegiata, preferentiala de miscare).
Aceasta miscare haotica a moleculelor poarta numele de "agitatie termica". Proprietatea moleculelor de a se gasi in stare de agitatie termica este proprie nu numai
1
gazelor ci si starilor lichida si solida cu precizarea ca natura miscarii termice la acestea din urma este diferita de cea a gazului.
Asadar, materia este compusa din particule infime (molecule) care interactioneaza intre ele si se gasesc intr-o stare de perpetua miscare dezordonata- agitatia termica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.