Fiziologia post recolta

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: ellenaelli2009
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Generalitati. Respiratia este un proces metabolic, in care substantele organice din celulele vii sunt descompuse pe cale enzimatica, prin reactii de oxidoreducere, cu eliberare de energie chimica. Reactiile de oxidare ale substantelor energetice devin mai importante in perioada postrecolta. Energia chimica eliberata este necesara biosintezelor, mentinerii organizarii celulare, permeabilitatii membranelor. Procesul final de descompunere a substantelor energetice se desfasoara in cadrul ciclului Krebs (ciclul acizilor carboxilici).

Cursuri similare:

Din bilantul oxidarii unei molecule de glucoza, in ciclul gicolitic si ciclul lui Krebs, rezulta 38 molecule ATP, in ale caror legaturi macroergice se acumuleaza 1,14 MJ (272 Kcal), reprezentand 41% din energia formata. Restul se degaja in mediu, sub forma de caldura. Exista insa si posibilitatea ca intreaga energie sa se elimine sub forma de caldura, datorita necuplarii oxidarii cu fosforilarea.

Caldura degajata este proportionala cu intensitatea proceselor metabolice, care depind de temperatura mediului ambiant (Tabelul 1). Pentru eliminarea acestei calduri, depozitele de pastrare sunt dotate cu instalatii de ventilatie si instalatii frigorifice. La produsele cu grad ridicat de perisabilitate, daca nu se asigura eliminarea operativa a caldurii de respiratie, are loc cresterea temperaturii si deprecierea lor rapida. La mazarea boabe sau bame pastrate in vrac, la 20º C, se constata acumularea de caldura pana la 35 o 40º C, declansandu-se in scurt timp incingerea.

intensitate respiratorie foarte ridicata (peste 20 cm3/kgh) au pastaile de fasole, boabele de mazare, mararul, patrunjelul de frunze, ceapa verde, usturoiul verde, ciupercile, bamele, conopida. Variatia intensitatii procesului de respiratie este caracteristica pentru fiecare specie, pe parcursul cresterii si maturarii fructelor si legumelor. In faza de diviziune a celulelor, intensitatea respiratiei este foarte mare. La sfarsitul acestei faze si inceputul fazei de crestere in dimensiuni, are loc o scadere relativa a intensitatii procesului de respiratie. Scaderea continua, la sfarsitul fazei realizandu-se un minimum respirator.

La unele specii, in faza maturitatii depline se constata o crestere brusca a intensitatii respiratiei, pana la realizarea unui maximum, denumit climacteriu respirator (respiratory climacteric, dupa gr. kilamkter = varsta critica). Dupa aceasta revenire metabolica finala, care se desfasoara la un nivel relativ redus in comparatie cu primele faze, are loc o descrestere la fel de evidenta. Ea este continuata de o scadere mai lenta, corespunzatoare cu supramaturarea si intrarea in faza de declin biologic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.