Fiziologie vegetala

Trimis la data: 2010-06-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 81
Autor: Marius Tonca
Dimensiune: 77kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cresterea este procesul de marire stabila si ireversibila a volumului si greutatii celulelor, tesuturilor si organelor plantei, datorita sporirii continue a cantitatii de substanta uscata, ca urmare a unor procese biosintetice, de transformare si depunere a substantelor organice proprii.Procesul de crestere incepe de la o celula ou, care prin diviziune, marire in volum si greutate si diferentiere in tesuturi si organe, formeaza caracterele speciei. In timpul cresterii are loc morfogeneza organelor vegetative: radacina, tulpina, frunzele etc.
Cresterea plantelor poate avea loc in tot cursul vietii, datorita prezentei unor puncte de crestere ce contin tesuturi meristematice, care functioneaza continuu, formand organe noi.

Cursuri similare:

8.1.1. Etapele de crestere celulara
In procesul de morfogeneza a organelor vegetative, celulele plantelor parcurg trei etape de crestere: etapa cresterii embrionare, etapa cresterii prin extensie si etapa diferentierii celulare.
Etapa cresterii embrionare sau de diviziune are loc in tesuturile meristematice, in care principala functie fiziologica a celulelor este diviziunea. Prin acest proces celulele se inmultesc marindu-si numarul, dar nu si dimensiunile. Celulele au dimensiuni mici si o membrana celulozica subtire; raportul nucleo-plasmatic este ridicat, nucleul are pozitie centrala, iar vacuolele sunt mici si numeroase, raspandite in protoplasma.

Activitatea fiziologica de formare a protoplasmei consta in primul rand in proteosinteza intensa, favorizata de prezenta acizilor nucleici, a unui echipament enzimatic bogat si a unor hormoni stimulatori din grupa auxinelor si citochininelor.Etapa cresterii prin extensie celulara, de alungire sau elongatie are loc in zonele cu pozitie subterminala. Prin acest proces celulele care si-au incetat diviziunea isi maresc volumul pana la limitele normale, in special prin alungire.

Marirea volumului se face pe baza patrunderii apei in celule prin fenomenul de osmoza. Vacuolele mici isi maresc volumul si fuzioneaza intr-o singura vacuola, dispusa central. In sucul vacuolar se acumuleaza glucide solubile, acizi organici si saruri minerale. Nucleul ia o pozitie periferica, iar citoplasma apare ca un strat periferic ce captuseste membrana.

Ca urmare a cresterii in volum a protoplasmei are loc cresterea in suprafata a membranei celulare, celulozice prin procesul de interpatrundere sau intus-susceptiune. Acest proces consta in intercalarea in spatiile structurii reticulate a membranei celulozice de noi fibrile de celuloza produse de protoplasma si este favorizat de prezenta acizilor nucleici si a unor hormoni stimulatori din grupa auxinelor si giberelinelor. Auxinele determina largirea ochiurilor din reteaua celulozica, care devine laxa si depune noi fibrile celulozice, iar membrana se reface.

La celulele din varful radacinii si tulpinii cresterea prin extensie este polara, pe cand la celulele din frunze cresterea prin extensie este uniforma, pe toata suprafata.Etapa diferentierii celulare. Din etapele anterioare rezulta celule identice ca forma si functii, care in etapa de diferentiere se specializeaza morfo-fiziologic, rezultand tesuturi si organe.

Protoplasma sufera transformari importante prin aparitia unor organite de tipul plastidelor (verzi, rosii-portocalii, incolore), cu functii fiziologice distincte, de fotosinteza, depozitare etc. Membrana celulara creste in grosime prin depunerea de celuloza, cutina, lignina, suberina etc. Fenomenul de depunere sau apozitie are loc in sens centrifug la tesuturile acoperitoare sau in sens centripet la tesuturile conducatoare lemnoase sau mecanice.

Sensul diferentierii organelor este controlat de raportul unor hormoni endogeni din grupa auxinelor si a citochininelor. Auxinele dirijeaza rizogeneza, respectiv formarea radacinii, pe cand citochininele caulogeneza, respectiv formarea tulpinii. Diferentierea celulara este stimulata de aparitia hormonului inhibitor acid abscisic si de lumina.

8.1.2. Cresterea organelor
Cresterea organelor se efectueaza prin cresterea celulelor si a tesuturilor acestora. Cresterea incepe cu o etapa embrionara, localizata in meristeme numita meresis, continuata cu alungirea celulelor formate numita auxesis si terminata cu diferentierea structurii anatomice tipice. Cresterea organelor se face in lungime si in grosime. Cresterea in lungime se datoreste meristemelor primare, iar cresterea in grosime se datoreste meristemelor secunare.
Cresterea in lungime a radacinii se datoreste meristemelor apicale. Zona de alungire are o pozitie subterminala, pe o distanta de 5-10 mm de la varf.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.