Flaxibilitatea firmei

Trimis la data: 2010-03-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Dragos Munteanu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In 1908 Ford incepea o noua era, cea a productiei de masa. Trei ani mai tarziu, in 1911, are loc prima aparitie a operei lui Taylor "Conducerea stiintifica a intreprinderii", prima incercare de acest gen, care, pe de o parte, a initiat studierea metodica a gestiunii firmei si care, pe de alta parte, a avut imediat ecou in plan aplicativ, prin punerea in practica a principiilor descrise. In anul 1913 apare un concept tehnic inovator, care va impulsiona productia de masa, si care este cel al benzii mobile.

Cursuri similare:

Raspandirea graduala a productiei de masa in toate industriile si in toate tarile dezvoltate a necesitat circa 50 de ani. Ea atingea apogeul in 1955 in U.S.A. In 1965 si Europa, care se refacea mai dificil dupa cel de-al doilea razboi mondial, stapanea aceasta tehnica, insa exact in momentul in care Japonia (prin Toyota) o parasea. Miracolul european al deceniilor 50-60 s-a datorat cu prisosinta adoptarii cu intarziere a productiei de masa.

Au fost necesari 30 de ani de eforturi sustinute (1945-1975) pentru ca Taichi Ohno, cu sprijinul lui Eiji Toyoda sa puna in opera (inclusiv la furnizorii lor si mai cu seama, multumita cooperarii acestora) o serie de idei noi, care au dus la productia Just-in-Time (JIT), cu toata constelatia de tehnici pe care o implica aceasta: Kanban, schimbarea rapida a utilajelor, Poka-Yoke, zero defecte, sero stoc, etc.
In paralel, industria japoneza profita de invatamintele lui W.E.Deming, cu incepere din 1950, si ale lui J.M.Juran din 1954, supracalitatii pieselor si proceselor, indispensabile functionarii sistemului.

Tot japonezii au aplicat primii managementul calitatii totale (MCT) sub nuele de Company Wide Quality Management, care era de fapt un concept inventat de Juran. Si tot in Japonia a fost creat premiul Deming pentru calitate. Doar la inceputul anilor '80 intreprinderile de automobile occidentale au inceput sa inteleaga intr-adevar sistemul de productie JIT. Si sa-l puna in functiune. Tot spre 1983-1985 intreprinderile de varf occidentale, industriale sau de servicii, au inceput sa se intereseze si de MCT, mai ales in Statele Unite ale Americii.

Interesul manifestat intre altele si prin crearea unui premiu national de calitate Malcom Baldrige si al specificatiilor sale de referinta a fost un instrument foarte puternic de raspandire a conceptelor MCT in Statele Unite. Dar initiativele de acest gen nu s-au limitat la Noul Continent. Fondata in 1988, Fundatia Europeana de Management al Calitatii a creat in 1992 premiul de excelenta si premiul european de calitate. Prin urmare, tari ca si Franta au instituit premii nationale si regionale: premiul francez al calitatii, spre exemplu, decernat de Mouvement Francais de la Qualite.

O alta etapa este inaugurata in 1993, cand Michael Hammer si James Champy publicau "Reengineering the Corporation: a Manifest for business revolution", o lucrare care explica felul in care se pot obtine castiguri considerabile din costuri, timp si calitate prin reproiectarea proceselor. Ea a suscitat interesul notabil al unui mare numar de intreprinderi din toata lumea, intreprinderi care insa aplica aceasta metoda numai anumitor procedee, obtinand prin urmare rezultate inegale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.