Fluide

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_C
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fluidele prin definitie sunt acea stare a materiei care se caracterizeaza printr-o mobilitate ridicata a moleculelor ( nu au pozitie fixa in masa de fluid) si o rezistenta la rupere nula (se deformeaza usor). Aceasta stare este caracteristica lichidelor si gazelor.
Spre deosebire de gaze, lichidele se comprima si se dilate foarte putin la variatii ale temperaturii si presiunii. In schimb, gazele sufera modificari majore sub influenta presiunii si temperaturii, efecte de care trebuie sa se tina seama si in calculi.
Fluidele mai pot fi definite si ca medii perfect continue in structural or.
Aceasta afirmatie poate conduce la definirea notiunii de valoare la un punct a diferitelor proprietati si marimi ce caracterizeaza un fluid cum ar fi densitatea, vascozitatea, viteza, temperature, presiunea, etc. Valorile marimilor Γ (gamma) sunt in general functii continue de pozitia in fluid a punctului considerat si de timp.
Γ= f(x,y,z,t)

Pentru a studia comportamentul fluidelor se considera un volum de fluid de forma paralelipipedica cu laturile paralele cu axele Ox,Oy si Oz ale unui sistem de coordonate rectangular. Pe fiecare fata de arie A a paralelipipedului vor actiona 3 forte F dupa cele 3 directii, una normala la suprafata considerate (xx, yy,zz) si doua tangential (xy,xz,yz).
Raportul dintre forta normal si aria pe care actioneaza F se numeste efort unitar. ζ

LImita raportului respectiv cand suprafata Aia�0 reprezinta efortul unitar intr-un punct si poarta denumirea de tensiunie.
Tensiune normala
p= - 1/3 (ζxx + ζyy+ ζzz ) unde p=presiunea, - apare deoarece tensiunile normale au sens opus tensiunilor statice.
Pentru a exprima modificarea marimii formei sau a marimii si formei sub actiunea tensiunii externe se utilizeaza termenii de deformatie relative γ (gamma ) si viteza de deformare γ'.

Cand asupra unui corp actioneaza numai tensiuni normale, acesta isi modifica volumul fiind supus la comprimare sau dilatare fara insa sa-si schimbe si forma. Daca asupra corpului tensiunea normala actioneaza numai pe Ox, acesta se va alungi pe directia solicitarii si se va contracta pe celelalte directii.
Valoarea medie a deformarii volumice γii va fi data de media aritmetica care reprezinta alungirile si contractarile relative ale elementului pe directiile x,y,z.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.