Fluide hidraulice

Trimis la data: 2010-01-22
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina Mihaila
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In general starea de echilibru termodinamic a unei mase de fluid M este definita cu ajutorul a doi parametri de stare: volumul V si temperatura T. Ecuatia de stare exprima dependenta f(p,v,T) = 0, de regula sub forma v = v(p,t) sau = p.v,T), in care v = V/M = 1/ este volumul specific.Compresibilitatea si elasticitatea, sunt proprietati care deriva din ecuatia de stare.

Cursuri similare:

In cazul uleiurilor minerale, daca continutul de gaz dizolvat este nul, modulul de elasticitate este (1,4...2).l09 N/m2. In practica, acesta descreste rapid cu prezenta aerului dizolvat. Consecinta este deosebit de importanta asupra caracteristicilor dinamice ale sistemului de actionare. In sistemele simple si de joasa presiune, se poate neglija efectul compresibilitatii lichidului. In mod normal insa, in sistemele actuale de actionare hidraulica, efectul compresibilitatii este luat in considerare intotdeauna, datorita valorilor mari ale presiunilor de lucru.

Vascozitatea caracterizeaza. rezistenta la alunecare a straturilor de fluid vecine. In actionari se folosesc de regula fluide newtoniene, pentru care forta de frecare este data de:
F = A. = A..du/dn,
in care este coeficientul de vascozitate dinamica al fluidului respectiv, A reprezinta suprafata de referinta pentru care se calculeaza forta, iar du/dn este gradientul de viteza in directia normala la directia de deplasare a straturilor de lichid. Paralel se mai utilizeaza coeficientul de vascozitate cinematic:
= /

Marimea vascozitatii variaza sensibil cu temperatura. La lichidele newtoniene scade cu cresterea temperaturii, pe cand la gaze, creste cu temperatura. In cazul lichidelor, dependenta de temperatura este data prin relatia = .e-(T-To) fiind o constanta care depinde de natura lichidului.

In cazul gazelor, = o (273+C)/(T+C).(T/273)1,5 . Variatia vascozitatii cu presiunea urmeaza o lege practic exponentiala:
= o. A(p/p0-1),in care o este vascozitatea la presiunea p0, A un coeficient care caracterizeaza fluidul; in cazul uleiurilor A==l,003. In limita de presiuni 0...50 bar (0,1...5 MPa), variatia de vascozitate /o este de ordinul 15%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.