Fluxurile si circuitele financiare

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 5.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita Stroe
Dimensiune: 146kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intreprinderea este un sistem complex, deschis, in care au loc procese specifice activitatii economice. Ea functioneaza in ansamblul economiei nationale si se integreaza in sistemul general al pietei.In economia de piata, schimburile de activitati dintre agentii economici reprezinta conditia de viata a intreprinderii. Orice schimb implica fluxuri compensatorii. De exemplu, unui flux real de bunuri si servicii ii corespunde un flux financiar echivalent in termeni monetari. Cantitatile de bunuri si moneda transferate intr-o anumita perioada intre agentii economici se numeste flux. Cantitatea de bun sau moneda existenta la un moment dat se numeste stoc.

Cursuri similare:

Relatiile dintre fluxuri si stocuri stau la baza mecanismelor financiare.Prin mecanisme financiare ale intreprinderii se inteleg metode, parghii, instrumente si proceduri de formare, colectare si gestionare a capitalurilor. Mecanismele sunt foarte diversificate: mecanismele privind autofinantarea, creditarea si finantarea bugetara, mecanismul amortizarii activelor fixe, mecanismele circuitului capitalului, mecanismele formarii si utilizarii surplusului monetar, etc.

Fluxurile financiare pot fi:
De contrapartida;
Decalate;
Multiple;
Autonome.

Fluxurile financiare de contrapartida presupun inlocuirea imediata a unui activ fizic cu moneda sau invers. Aceste fluxuri apar in cazul achizitionarii unui bun cu plata imediata im numerar.
Fluxurile financiare decalate apar atunci cand, fluxurilor fizice nu le corespund imediat fluxuri financiare. Echilibrul stocurilor este rupt si se restabileste prin aparitia unui activ financiar, adica o creanta la furnizor si o datorie la cumparator. Aceste fluxuri se nasc in cazul operatiunilor comerciale insotite de credite.

Fluxurile financiare multiple apar atunci cand, pentru a compensa efectele decalajelor dintre fluxurile fizice si cele financiare, intreprinderea isi schimba creantele pe moneda, apeland la un tert. Acesta este de regula un intermediar financiar. Fluxurile se desfasoara astfel:
-Bunurile vandute de furnizor sunt transferate la cumparator, deci are loc un flux real;
-Furnizorul vinde creanta unei terte persoane si incaseaza c/val produselor, adica primul flux financiar;
-Cumparatorul de marfuri achita suma, adica stinge datoria fata de terti, ceea ce reprezinta al doilea flux financiar.

Fluxurile financiare autonome se degaja din operatiuni financiare privind acordarea sau primirea de imprumuturi, cand au loc transferuri de moneda de la o persoana la alta. Aceste fluxuri dau nastere la active financiare, creante si datorii.
Pe de alta parte, fluxurile sunt :
Instantanee
Periodice

Cele instantanee, la randul lor sunt:
-Reale
-Monetare
Fluxurile reale presupun un contract intre agentul economic si un agent exterior. Aceste fluxuri presupun o tranzactie care are in vedere un bun, un serviciu, o creanta si corespund unui schimb de valori intre cei doi. Se numesc instantanee pentru ca sunt concepute sa se produca in momentul consemnarii angajamentului respectiv si al inregistrarii contabile, bazandu-se pe o evaluare monetara facuta anterior.
Fluxurile monetare, care se mai numesc de lichiditati, sunt formate din platile care au loc in urma fluxurilor reale.

Fluxurile periodice, la randul lor sunt:
-De trezorerie;
-De fonduri.
Fluxurile de trezorerie au in vedere lichiditatile agentilor economici care sunt in permanenta miscare exprimandu-se in intrari si iesiri de moneda. Specialistii de trezorerie procedeaza la insumarea incasarilor zilnice, a platilor zilnice, analizeaza soldurile si le extrapoleaza, la anumite perioade- trimestru, semestru, obtinand astfel o viziune a rentabilitatii unei activitati economice.

Fluxurile de fonduri sunt de fapt fluxuri potentiale de trezorerie care, daca sunt corect gestionate devin chiar fonduri de trezorerie.. Aceste fluxuri sunt:
Fluxuri de fonduri necesare
Fluxuri de fonduri de resurse
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.