Fluxurile si circuitele financiare

Trimis la data: 2014-03-29
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitolul 1. Fluxurile si circuitele financiare
Intreprinderea este un sistem complex, deschis, in care au loc procese specifice activitatii economice. Ea functioneaza in ansamblul economiei nationale si se integreaza in sistemul general al pietei.
Un loc important in activitatea acesteia il ocupa informatia financiara. In tara noastra, informatia financiara a fost relevata pentru prima data in 1947 de prof. C.G Demetrescu , care in lucrarea " Contabilitatea este sau nu stiinta" mentioneaza ca informatiile financiare sunt utile prin serviciile pe care le aduce unor subiecte interesante legate de capacitatea intreprinderii, resursele umane, obligatiile catre stat si terti, etc.

Cursuri similare:

O alta problema importanta pe care trebuie sa o stapaneasca managerul unei intreprinderi este aceea a fluxurilor, circuitelor si ciclurilor financiare.In economia de piata, schimburile de activitati dintre agentii economici reprezinta conditia de viata a intreprinderii. Orice schimb implica fluxuri compensatorii. De exemplu, unui flux real de bunuri si servicii ii corespunde un flux financiar echivalent in termeni monetari. Cantitatile de bunuri si moneda transferate intr-o anumita perioada intre agentii economici se numeste flux.

Cantitatea de bun sau moneda existenta la un moment dat se numeste stoc.
Relatiile dintre fluxuri si stocuri stau la baza mecanismelor financiare.Prin mecanisme financiare ale intreprinderii se inteleg metode, parghii, instrumente si proceduri de formare, colectare si gestionare a capitalurilor. Mecanismele sunt foarte diversificate: mecanismele privind autofinantarea, creditarea si finantarea bugetara, mecanismul amortizarii activelor fixe, mecanismele circuitului capitalului, mecanismele formarii si utilizarii surplusului monetar, etc.

Fluxurile financiare de contrapartida presupun inlocuirea imediata a unui activ fizic cu moneda sau invers. Aceste fluxuri apar in cazul achizitionarii unui bun cu plata imediata im numerar.
Fluxurile financiare decalate apar atunci cand, fluxurilor fizice nu le corespund imediat fluxuri financiare. Echilibrul stocurilor este rupt si se restabileste prin aparitia unui activ financiar, adica o creanta la furnizor si o datorie la cumparator.

Aceste fluxuri se nasc in cazul operatiunilor comerciale insotite de credite. Fluxurile financiare multiple apar atunci cand, pentru a compensa efectele decalajelor dintre fluxurile fizice si cele financiare, intreprinderea isi schimba creantele pe moneda, apeland la un tert. Acesta este de regula un intermediar financiar
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.