Folosirea enzimelor si microorganismelor in industria berii

Trimis la data: 2010-07-08
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul Cheorghe
Dimensiune: 1265kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tehnologia maltului implica urmatoarele operatii (fig. 1) din care, din punct de vedere biotehnologic, intereseaza operatia de germinare a orzului, respectiv orzoaicei, materii prime de start.
Germinarea orzului/orzoaicei are drept scop urmatoarele:sinteza de enzime in cantitate mai mare;micsorarea complexitatii substantelor de rezerva si a celor ce intra in structura bobului de orz/orzoaica, proces denumit si "solubilizarea orzului".

Cursuri similare:

Degradarea hemicelulozelor Peretii celulari ai bobului de orz sunt formati din hemiceluloze, respectiv din -glucani (80-90%) si pentozani (20%). -Glucanii sunt polimeri liniari cu masa moleculara mare (contin ~ 200000 resturi d D-glucopiranoza) formati din D-glucoza legate intre ele -1,4 (70%) si 1,3 (30%). La nivelul peretilor celulari -glucanii sunt legati de proteine prin legaturi covalente, formand complexe care realizeaza o matrice relativ rigida. Pentozanii sunt polimeri ramificati cu masa moleculara mare formati din molecule de D-xiloza legate -1,4. Lanturile laterale sunt formate din arabinoza.

Prima enzima implicata in degradarea -glucanilor este -glucan solubilaza care realizeaza scindarea -glucanului de proteina (enzima joaca rolul unei carboxipeptidaze), -glucanii eliberati din complex devenind solubili. -Glucan solubilaza este prezenta in orz dar este si sintetizata in cursul germinarii. Enzima este termostabila, fiind stabila la brasaj, timp de o ora si la 65C. -Glucanii sunt degradati in continuare de -glucanaze diferite. Doua endo--glucanaze si anume -1,3 glucanaza si 1,3-1,4 glucanaza sunt in principal sintetizate la germinare si vor interveni in degradarea peretilor celulari ai orzului. Aceste -glucanaze fragmenteaza lantul -glucanic conducand la -oligozaharide.

Exo -glucanazele desprind o molecula de celobioza de la capatul nereducator al lantului -glucanic iar celobioza la randul ei este transformata in doua molecule de glucoza de catre celobiaza (-glucozidaza). Circa 50-90% din activitatea -glucanazelor este pierduta la uscarea maltului, iar la brasaj hidroliza -glucanilor are loc la 45-55C deoarece la temperaturi ceva mai ridicate aceste -glucanaze sunt inactivate ramanand doar -glucan solubilaza care va elibera -glucani din complexul cu proteinele, ceea ce va conduce la cresterea vascozitatii mustului si deci marirea timpului de filtrare a plamezii. Un exces de -glucani in bere poate cauza dificultati de filtrare sau tulburari in produsul finit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.