Fondul de comert

Trimis la data: 2009-08-17
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_T
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comform Art. 1 din Codul Comercial, constituie fond de comert ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, firme, emblema, brevete de inventive, vad comercial) utilizate de un comerciant in vederea desfasurarii activitatii sale.
Fondul de comert exista in toate momentele de existenta faptica a intreprinderii ca entitate de sine statatoare. Cu toate acestea fondul de comert nu e privit ca un patrimoniu, el ramane in continuare un element component al patrimoniului alaturi si impreuna cu celelalte elemente ale acestuia.

Cursuri similare:

In aceasta categorie sunt incluse materialele, utilajele, echipamantele, imobilele, deci bunurile corporale care servesc comerciantului la exploatarea fondului. Aceste elemente sunt socotite elemente ale fondului de comert numai in masura in care pot sa atraga clietela. Aceasta inseamna ca ele trebuie sa fie foarte specializate, sa prezinte noutate sau sa functioneze foarte bine sau sa aibe alte particularitati prin care sa atraga clientela.

Sunt considerate elemente corporale ale fondului de comert si marfurile care se afla in magazii. Marfurile se disting de materiale, utilaje nu doar prin natura lor ci si prin destinatie. Spre exemplu o masina de scris este considerata marfa doar daca se vinde ca material de birou, iar daca cu ajutorul el titluratul fondului isi desfasoara activitatea ea va fi calificata drept material sau utilaj din dotarea biroului comerciantului si atunci este considerata parte componenta a fondului de comert.

Firma este definita ca fiind numele sau denumirea folosita de comerciant in realizarea operatiunilor care fac obiectul comertului si sub care se semneaza.
O conditie de validitate a firmei este noutatea firmei, comform careia firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente. Daca o firma noua este asemanatoare cu alta trebuie sa se adauge o mentiune care sa o deosebeasca de aceasta, fie prin desemnarea mai precisa a persoanei sau indicarea felului de comert.

Disponibilitatea firmei este verificata de Biroul Unic inainte de intocmirea actelor constitutive. Se va refuza inscrierea unei firme care poate produce sonfuzie cu alte firme deja inregistrate. Firmlele si emblemele radiate dein Registrul Comertului nu sunt disponibile pe o perioada de 2 ani de la data radierii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.