Fondul de rulment si necesarul de fond de rulment

Trimis la data: 2009-10-26 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa_F Dimensiune: 50kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Bilantul este instrumentul de reflectare a echilibrului financiar al intreprinderii, la incheierea exercitiului, de reflectare materiala (prin active) a modului de utilizare a capitalurilor proprii si imprumutate. El ofera deci, criterii de apreciere a echilibrului financiar la un moment dat si baza de calcul pentru elaborarea bugetelor intreprinderii.
In sinteza, cu riscul de a repeta unele notiuni, vom afirma ca din punct de vedere financiar, "fiecare element din activ reprezinta o alocare de fonduri banesti, in vederea construirii unei structuri de productie, adecvata intentiilor productive ale intreprinzatorilor" .
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Elementele de activ sunt structurate, dupa gradul lor de lichiditate, in intentia de a obtine cea mai operativa recuperare a capitalurilor investite si o rentabilitate ridicata. In bilant se inscriu mai intai, activele cele mai putin lichide de natura imobilizarilor, denumite de literatura de specialitate alocari permanente (stabile), tocmai datorita rotatiei lente a capitalurilor investite in aceste active.

Se inscriu apoi activele circulante (stocuri, creante, lichiditati ), mult mai lichide decat imobilizarile, motiv pentru care ele sunt numite si alocari ciclice-temporare, recuperarea capitalurilor investite facandu-se dupa incheierea unui ciclu de exploatare. In cele din urma in activul bilantului se inscriu eventualele pierderi, care se asimileaza cu o diminuare de capitaluri proprii.

Pasivul bilantului, reflecta din punct de vedere financiar, sursele de provenienta a capitalurilor proprii si imprumutate. Pasivele sunt structurate dupa gradul de exigibilitate. Intalnim astfel, sursele permanente ( stabile ), care practic, nu au o scadenta decat in situatii limita, de faliment, nefiind deci exigibile. In aceasta categorie sunt inscrise si datoriile financiare, respectiv imprumuturile contractate pe termen lung, cu scadenta mai indepartata.

Datoriile pe termen scurt (credite, furnizori, decontari) sunt cele mai exigibile si de aceea sunt numite surse ciclice (temporare). In cea mai mare parte, ele sunt contractate pentru necesitati de productie si le intalnim adesea sub denumirea de datorii ale ciclului de exploatare.Alocarile permanente (in imobilizari) sunt, in principiu, acoperite din surse permanente, materializate in capitaluri proprii si datorii financiare. Cu cat sursele permanente sunt mai mari decat necesitatile permanente de alocare a fondurilor banesti, cu atat intreprinderea dispune de o marja de securitate, care o pune la adapost de elemente neprevazute.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.