Fonte

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_B
Dimensiune: 144kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fontele sunt aliaje fier - carbon al caror continut de carbon, depasind 1,7 %, este frecvent cuprins intre 2,2...3,8 % si care mai contin elemente insotitoare (Si, Mn, P, S) si elemente de aliere.
Aceste aliaje au, in general, foarte slabe proprietati plastice (forjabilitatea) si sudabilitate redusa, rezistenta mecanica mai mica decat a otelurilor, dar turnabilitate buna (temperatura de topire mai scazuta, fluiditate mare, interval de solidificare si implicit tendinta de segregare reduse, contractie mica la solidificare - pana la max.2 %), precum si capacitate de amortizare a vibratiilor.
Datorita duritatii foarte ridicate a cementitei (750 HB) si ledeburitei (700 HB), fontele albe sunt aliaje foarte dure, dar si foarte fragile. Ca urmare a acestor proprietati, precum si a dificultatilor de prelucrare care rezulta, fontele albe au o utilizare limitata in industrie.
Un domeniu de utilizare a fontei albe in industrie il prezinta piesele turnate, supuse ulterior operatiei de maleabilizare, prin care se obtin in final piese din fonta maleabila.

Un alt exemplu de utilizare il constituie folosirea fontelor albe perlitice pentru executarea corpurilor de macinare din morile de ciment.
O utilizare ceva mai larga o au asa numitele fonte cu crusta dura. In aceste fonte, datorita vitezelor de racire diferite in miez si la suprafata, se obtin structuri
diferite. In miez se obtine structura de fonta cenusie, iar la suprafata se obtine un strat de 12...30 mm cu structura de fonta alba.
Din fonta cu crusta dura se toarna piese care lucreaza in conditii de frecare foarte intensa cum sunt: cilindrii de laminor pentru siderurgie, calandrii pentru industria chimica si a hartiei, tavalugii pentru mori, rolele pentru industria siderurgica, rotile de vagoane, axele cu came pentru motoare cu ardere interna etc.

Fontele de calitate superioara sunt obtinute prin modificare - introducerea unei cantitati mici de substante (modificatori), care formand particule insolubile in topitura, servesc ca centre de cristalizare, conducand la formarea unui grafit fin, uniform dispersat.
Fontele cu grafit nodular au proprietati superioare tuturor fontelor, fiind similare cu cele ale otelurilor. Modulul de elasticitate este ridicat (16.500 - 18.500 daN/mm2), aschiabilitatea este foarte buna, recomandandu-se pentru piese care reclama rezistenta (indeosebi la solicitari dinamice) si plasticitate mai ridicate decat cele ale fontelor cu grafit lamelar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.