Formarea fondurilor de investitii

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudia Istrate
Dimensiune: 322kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
2.1.1. Circuitul financiar al intreprinderii
Investitiile sunt decise, realizate si exploatate in cadrul unui circuit financiar complex cuprinzand trei cicluri: de finantare, de investitii si de exploatare (fig.2.1).Ciclul de finantare : intreprinderea decide asupra surselor de acoperire, modalitatilor de formare a fondului de investitii si distributiei acestuia. Centrul de decizie financiara este intr-un permanent contact cu piata financiara de pe care-si poate procura fondurile necesare realizarii programelor sale investitionale.

Cursuri similare:

Fondurile colectate pe pietele financiare sunt alocate pentru achizitionarea de active fie industriale sau comerciale, fie financiare, emise de alte intreprinderi sau institutii financiare (operatiunea de investitii).Ulterior intreprinderea poate ceda aceste active primind in schimb lichiditati (dezinvestitia).

Activele achizitionate vor fi folosite pentru a obtine fluxuri de lichiditati (operatiunea de exploatare). In acest scop sunt necesare si alte active (stocuri, creante clienti etc.).Remunerarea si rambursarea sunt operatiuni de finantare, in timp ce reinvestitiile sunt atat operatiuni de finantare cat si de investitii.Investitiile se transforma in active fixe (imobilizate) in raport cu care se dimensioneaza activele circulante.

2.1.2. Structura si destinatia surselor de finantare a investitiilor
La originile oricarei investitii se afla acumulari anterioare ale investitorului direct sau ale altor investitori dispusi a-si angaja economiile in realizarea proiectului in cauza.
Pe circuitele economice succesive aceste economii (acumulari) se transforma in raport cu (vezi si fig.2.2):
- originile fata de proiectul in cauza (investitorul direct);
- modalitatea in care participa la realizarea investitiilor;
- participarea la regenerarea sau cresterea capitalului etc.

Dupa origine, sursele investitiilor pot fi:
- surse proprii (rezultate din exploatarea capitalului propriu sau de autofinantare);
- surse atrase (credite sau imprumuturi, subventii, colaborari cu alti parteneri etc.).

In raport de modalitatea in care participa la modificarea capitalului sunt
identificabile categorii mai degraba tehnice ale surselor:
- cresterea capitalului;
- imprumuturi si credite;
- autofinantare in cadrul aceluiasi exercitiu;
- subventii si subscriptii publice;
- credite de asociere.

Credit-bail sau leasingul, cesiunile imobiliare si inchirierile acopera uneori in proportii importante necesarul de investitii al firmei.
Intr-o pozitie particulara apar si dezinvestitiile, care aduc suplimentare la fondul de investitii prin recuperari de sume din lichidarea unor active, revanzari de active fixe etc.Ca destinatie: cresterea capitalului propriu, regenerarea activelor proprii, investi-rea in cresterea activelor altor intreprinderi (cumparare de actiuni sau obligatiuni, credite pe termen lung pentru beneficiari, leasing etc.).

Categorii de investitori
1. Investitorul elementar numit investitor de capital este cel care detine capital din economii sau acumulari realizate anterior, disponibil pentru a fi investit in conditiile date ale pietei ; poate fi individ-persoana fizice, societate comerciala sau alt organism public sau privat, investitor extern.

2. Investitorul direct sau investitorul antreprenorial realizeaza punerea in opera a ideilor de proiect sau programelor de investitii, dispus a plati o remunerare pentru capitalul folosit ; recurge la emisiunea si vanzarea de titluri de valoare de tipul actiunilor si obligatiunilor, in principal sau la exploatarea altor instrumente financiare.

3.- Investitorul institutional sau intermediarul financiar colecteaza si ofera capital, realizeaza transferul de capital intre investitorul elementar si cel direct asigurand, in acelasi timp, conditiile functionarii normale a pietei de capital.

In timp ce nivelul ofertei este determinat oarecum rigid de nivelul economiilor sau acumularilor disponibile, nivelul cererii de capital este dependent de o mare varietate de factori, unii cu influenta sistematica si de lunga durata (structura economiei si pietelor, politicile si strategiile macroeconomice, antecedentele investitionale in domeniu etc.) altii de natura conjuncturala, cu influenta pe termen scurt si foarte variabila (evolutia preturilor si a inflatiei, dezechilibrele comerciale, modificarea ratelor dobanzilor, schimbari ale pozitiei sectoarelor sau intreprinderilor in cauza etc.).

Transferurile de capital intre posesori (cei care economisesc sau acumuleaza) si cei care au nevoie pentru realizarea de proiecte de investitii se pot realiza fie direct (ca lichiditati si valori mobiliare), prin intermediar de tip dealer ("investment dealer") sau prin intermediar financiar ("financial intermediary"). Transferurile directe se realizeaza mai rar din cauza lipsei de informatii si know-how (este vorba de un know-how al operatiunilor de gestionare si de transfer a capitalului) a celor doi participanti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.