Formele integrarii si filierele agroalimentare

Trimis la data: 2010-07-24
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_M
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Integrarea, ca forma de organizare moderna a productiei si circulatiei produselor alimentare, creaza legaturi de coordonare, pe baze contractuale sau prin efectuarea sub acelasi centru de decizie a unor activitati diferite.
_ Integrarea agroalimentara se realizeaza prin organizarea filierelor pe produs sau grupe de produse agroalimentare, fie prin fortele pietei, fie prin actiuni de reglementare.
_ La nivelul Uniunii Europene, piata comuna agricola s-a creat si dezvoltat prin intermediul Organizarilor Comune de Piata pe produs sau grupe de produse.

Cursuri similare:

La nivel comunitar s-au elaborat politici menite sa imbunatateasca functionarea pietelor, adaptate periodic la noile situatii economice. Politicile nationale au fost inlocuite
pentru majoritatea produselor agricole (peste 90%) de reglementarile comune (acquis-ul comunitar privind pietele produselor agricole).
_ Reglementarile Comunitare sunt obligatorii, cu aplicarea flexibila a unor norme in functie de evolutia pietei. Pe baza cadrului comun de functionare a pietelor, statele membre armonizeaza legislatia si creaza sistemul institutional la nivel national pentru aplicarea PAC.

_ Detalierea sistemului de organizare si functionare a pietei produselor agricole si alimentare, organizarea canalelor de marketing, criteriile de calitate necuprinse in normele comunitare, stabilirea unor norme orientative de consumuri specifice in vederea
reducerii costurilor si numeroase alte activitati manageriale la nivel national, zonal si la nivelul agentilor economici, in vederea cresterii performantei economice se realizeaza tinandu-se seama de specificul local prin organizarea filierelor pe produs.

_ In scopul organizarii unor filiere functionale si performante este necesara parcurgerea a doua etape:
1. identificarea produselor, a itinerariilor pe care le parcurg sau a canalelor de marketing si a operatorilor aflati pe filiera;
2. analiza indicatorilor economici si financiari care exprima performanta si competitivitatea, precum si a instrumentelor si mecanismelor care asigura reglarea raporturilor cerere - oferta in fiecare etapa a filierei (randamente, consumuri specifice,
costuri, preturi, interventii publice, credite, fiscalitate, politici comerciale etc).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.