Formele si coordonatele evolutive ale comertului nealimentar european

Trimis la data: 2009-04-02
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimirescu Anelia
Dimensiune: 109kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta formula nespecializata de mari suprafete a traversat pana acum toate fazele ciclului sau de viata si a ajuns la maturitate. In Europa, manifestarea sa variaza de la o tara la alta, firmele punandu-si in practica diferitele strategii. Definitia de "magazin mare" difera adesea de la o tara europeana la alta. Pentru Asociatia internationala a marilor magazine (AIGM), este vorba de un punct de vanzare dispunand de cel putin 2500 m2 si de un asortiment larg si profund din diferite categorii de produse nealimentare. Este, in general, situat in centrul oraselor mari, ocupa una sau mai multe cladiri si se intinde pe mai multe etaje.

Cursuri similare:

Diversitatea asortimentului este o caracteristica esentiala a principalelor mari magazine dar, in toate cazurile, confectiile si textilele ocupa locul principal. Cu toate acestea, se constata mari diferente intre firmele din diverse tari: de exemplu, raionul alimentar poate varia considerabil. Punctele de vanzare mai mici, mai ales daca sunt situate in centre comerciale, au tendinta sa se specializeze in particular in confectii.

Marele magazin a aparut in secolul al XIX-lea, apoi s-a dezvoltat in cursul sec. al XX-lea, pana in anii `70, moment in care si-a atins maturitatea (dupa cum considerau Jeffreys si Knee in 1998); in continuare, a inceput sa cunoasca dificultati de crestere. Incepand cu anii `90, se contureaza o revitalizare a acestor formule, ca urmare a restructurarilor centrelor oraselor in Europa. 1) derivata a mai multor factori, aceasta formula de vanzare, aparuta in cea de-a doua jumatate a sec. al XIX-lea, cuprinde urmatoarele etape de dezvoltare:
a) Cresterea demografica, concentrarea populatiei in marile centre urbane si dezvoltarea unei burghezii instarite au favorizat o cerere din ce in ce mai puternica.

Mai mult, productia in serie a bunurilor nealimentare impunea o intreaga retea de puncte de vanzare de dimensiuni mari pentru a desface rapid aceste marfuri. La vremea respectiva, comertul era asigurat de mici buticuri specializate al caror asortiment era limitat, dar care ofereau un serviciu de nivel inalt cu personal calificat care sa asiste clientii. Preturile si marjele aplicate erau ridicate si cumparatorul nu putea sa-si faca toate cumparaturile nealimentare intr-un singur magazin.

b) Primii comercianti care au inteles ca o schimbare era posibila au decis sa creeze puncte de vanzare mai vaste, cu un asortiment mare si interesant si promovand practica autoservirii (liber-serviciul). Au optat pentru preturi constante si inferioare celor din comertul traditional. Intr-adevar, caracteristicile acestei formule permiteau marirea vanzarilor si, in acelasi timp, reducerea costurilor de gestiune.

Introducerea autoservirii permitea, intr-adevar, reducerea efectivelor si, in consecinta, a costurilor cu personalul. Ca si buticurile specializate, marile magazine s-au instalat in centrele oraselor, dar in imobile cu mai multe etaje. Odata cu circulatia mai rapida a marfurilor, magazinele au putut sa amelioreze raportul intre chiria locatiilor si vanzari. Astfel, economii importante deveneau posibile la nivelul personalului si a utilizarii spatiului. Costurile de functionare erau deci mai modeste, iar cele ale achizitiilor scadeau si ele datorita volumului mare de vanzari si, in consecinta, a puterii de negociere a comerciantilor cu fabricantii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.