Formele societatilor comerciale

Trimis la data: 2009-04-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Briana Tudor
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In societatile de persoane (societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla), ceea ce intereseaza este increderea dintre asociati, calitatile acestora si nicidecum capitalul aportat. Sunt considerate in doctrina ,,societati inchise", din cauza numarului mic de asociati (minim doi), si a caracterului intuitu personae, ei fiind de obicei membrii unei familii sau persoane ale caror relatii se bazeaza pe incredere.

Cursuri similare:

Capitalul social. Legea nu prevede o valoare minima a capitalului social la societatile de persoane, dar acesta trebuie sa existe la momentul constituirii societatii, pentru a putea dobandi personalitate juridica. Este fractionat in parti sociale, numite in doctrina parti de interese, care nu sunt in principiu transmisibile si nici negociabile. La constituirea capitalului social al societatilor de persoane este admis orice tip de aport : numerar, in natura ( bunuri imobile si bunuri mobile ), in creante.

Raspunderea asociatilor. Asociatii de la S.N.C. raspund nelimitat si solidar. Raspunderea este nelimitata, in sensul ca pentru datoriile societatii ei raspund si cu bunurile proprii, cu patrimoniul propriu. In cazul in care patrimoniul societatii se dovedeste insuficient pentru acoperirea creantelor, creditorii societatii pot urmari bunurile proprii ale asociatilor. Raspunderea este solidara in sensul ca poate fi urmarit un singur asociat pentru plata intregii datorii.
Asociatii au posibilitatea sa invoce beneficiul de discutiune, in temeiul caruia pot cere creditorilor sa urmareasca intai societatea si, numai daca aceasta nu plateste, sa se indrepte si impotriva lor.

Conducerea, administrarea si controlul. Conducerea societatii se realizeaza de catre toti asociatii, neexistand obligatia legala de a se constitui Adunarea Generala a Asociatilor (AGA). Hotararile se adopta, de regula, pe principiul majoritatii, existand insa si operatiuni pentru care se cere unanimitate de voturi. S.N.C. este administrata de catre unul sau mai multi administratori, persoane fizice sau juridice, asociati sau neasociati. Tot acestia sunt cei care reprezinta societatea in raporturile cu tertii, inclusiv cu autoritatile publice.
Controlul activitatii economico-financiare se realizeaza de catre asociati, dar poate fi incredintat si unuia sau mai multor cenzori.

Dizolvarea societatii se datoreaza atat unor cauze generale, comune oricarei forme de societate comerciala, (falimentul societatii, expirarea termenului pentru care s-a constituit societatea, imposibilitatea realizarii obiectivului societatii), cat si pentru cauze specifice societatilor de persoane (decesul, punerea sub interdictie, falimentul unuia dintre asociati, atunci cand numarul asociatilor este insuficient sau cand nu s-a prevazut in actul constitutiv continuarea activitatii cu mostenitorii).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.