Formularea politicilor

Trimis la data: 2010-08-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina_Z
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Formularea politicilor este procesul prin care sunt definite, evaluate, acceptate sau respinse politici alternative de solutionare a unei probleme aflate pe agenda.

a) Ce determina formularea politicilor
Actorii implicati sunt supusi unor constrangeri multiple care privesc
1- natura problemei pentru solutionarea careia urmeaza sa fie propusa o politica
2- actorii implicati (contextul politicii)

Cursuri similare:

activitatea grupurilor politice de presiune, schimbari in institutii politice si administrative, in legislatie
- mediul politicilor: mediul influenteaza esential felul cum va arata politica adoptata. Diversele situatii se pot aranja pe un continuu avand ca extreme politicile cu public, respectiv cele fara public. In cazul politicilor cu public, alegerile sunt facute intr-un mediu in care sunt implicati membrii publicului, fiecare cu resursele si interesele sale (acestia contribuie la generarea de alternative si selectarea de solutii).

Publicul consta din asociatii profesionale, grupuri de producatori si consumatori, alte grupuri de interese etc.
- modelul coalitiei de sustinere-cuprinde actori de la toate nivelele, care au opinii comune si interese legate de promovarea unui anumit scop. Reusita coalitiei depinde de mai multi factori: resurse (bani, expertiza, nr de sustinatori), de factori externi mai stabili (natura problemei, valori culturale, prevederi legale) sau mai schimbatori (opinia publica, somajul, inflatia, alegeri).

In cele mai multe cazuri, exista 2 coalitii de sustinere implicate in formularea unei politici, scopul fiecareia fiind de a-si promova propriile interese.
Criteriile difera prin continutul si natura lor, dupa cum urmeaza:
Mijloace si scopuri - unele criterii privesc modul de evaluare a mijloacelor pentru atingerea unui scop, altele vizeaza scopul (ex. politici sanitare - sanatatea = scop ; accesul cetatenilor la tratament medical calificat = mijloc)

Generalitate -unele criterii sunt mai generale (ex. bunastarea persoanei fata de calitatea relatiilor personale)
Masurare- un criteriu poate fi tratat ca un concept (ex.tratament medical calificat), iar altele sunt masuri ale aceslor concepte (ex.nr de medici pe locuitor, nr de paturi in spital)
Temeiuri combinate - un criteriu general este interpretat cu ajutorul unui alt criteriu care exprima masura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.