Forte moleculare la contactul lichid-solid

Trimis la data: 2010-12-06
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Roman
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Datorita tensiunii superficiale, suprafata libera a unui lichid in echilibru, aflat in contact cu alte medii, ia o forma curba, numita menisc. La suprafata de contact solid - lichid apar de asemeni forte de atractie moleculara, denumite forte de adeziune in timp ce fortele ce actioneaza intre molecule mai sunt denumite si forte de coeziune. In functie de raportul intensitatii acestor doua forte, apar doua cazuri diferite, reflectate in forma stratului superficial la suprafata de separatie dintre lichid si solid.

Cursuri similare:

Aceasta suprapresiune este importanta in cazul picaturilor de lichid in aer sau invers, al picaturilor de aer in lichid. Sub actiunea fortelor de tensiune superficiala, picaturile iau forma sferica, datorita conditiei fizice de atingere a unui minim al energiei potentiale (3.2). Pentru un volum dat, forma sferica are suprafata cea mai mica si de aceea si forma picaturilor este sferica. Daca pentru picaturile de aer in lichid nu mai apar alte probleme, picaturile de lichid sunt supuse si actiunii greutatii proprii, astfel incat, o data cu cresterea in dimensiune, forma picaturii se departeaza tot mai mult de sfera, ea aplatizandu-se.

Dupa cum se poate vedea din relatia (3.9), suprapresiunea data de fortele superficiale este invers proportionala cu raza bulei, ea fiind cu atat mai importanta cu cat raza este mai mica. Folosind datele din tabelul 3.1. intr-o bula de aer cu raza de un micron, aflata in apa presiunea atinge o valoare de 1.46x105 N/m2, adica mai mare decat presiunea atmosferica.Majoritatea metodelor de determinare a tensiunii superficiale se bazeaza intr-o masura mai mare sau mai mica pe modul in care este definita aceasta marime.

O metoda folosita frecvent in practica este metoda stalagmometrica sau a picaturilor care foloseste o consecinta a fenomenelor superficiale, si anume formarea picaturilor care se scurg printr-un orificiu de diametru mic, de exemplu dintr-o pipeta. Dupa cum se poate vedea din figura 3.7, inainte de desprinderea picaturii zona de separatie dintre pipeta si picatura se ingusteaza, astfel incat picatura sa fie cat mai aproape de forma sferica.

Desprinderea picaturii are loc in momentul in care greutatea acesteia egaleaza forta de tensiune superficiala in zona gatuiturii, care trebuie sa fie egala cu σx2πa.De fapt, desprinderea picaturii este un fenomen brusc si studiul sau exact este complicat. Practic, se constata ca greutatea picaturii este proportionala cu raza exterioara a dispozitivului de picurare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.