Fotografie

Trimis la data: 2008-02-16
Materia: Arta
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 441
Autor: Viorel
Dimensiune: 27kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Imaginile sunt create pe 2 cai:
1. optica
2. electronica.
Singurul criteriu valabil: exigenta abordarii varietatii de imag. Prin descifrarea limbjului specific al fotografiei ( ca ramura distincta a artelor plastice ).
Interpretarea imaginii depinde de :
- intentia realizatorului
- intentia privitorului
1.Fotografia - limbaj pictural

FOTOGRAFIA - reprez. vizuala directa a unui subiect sau eveniment..
Astazi FOTOGRAFIA - cons. universala,cu cat limbajul ei e mai general,cu atat e mai folositoare.
- limbaj pictural(care devine folositor cand cineva are ceva de comunicat)

Citirea unei imagini: imp e privirea in de taiu a imaginii: ce e caracteristic unui portret,ce trebuie eliminat,care e partea cea mai interesanta a unui om,ce reflecta expresia fetei,ce intelesuri ascund luniile fetei,care este cauza lor,... .

Privitorul
-persoana interesata de subiect.
-ii da crezare imaginii,crede ca even a avut loc si ii este prezentat partial sau in intregima.

Fotografiile se constituie in dovezi evidente si incontestabile ale faptului ca even. s-au petrecut in realitate.
Fotografia - se poate realiza doar prin prezenta fotoreporterului si a aparatului,trebuie sa surprinda mom de maxima intensitate.
- poate fi indelung studiata, se redescopera planuri noi.

ANDREAS FEIMINGER - "Pt a retine atentia cuiva tb sa aiba ceva de communicat,sa aiba continut,sa fie informativa,educativa,interesanta,amuzanta sau mobilizatoare. Continutul poate fi incorporat in foto intr-o varietate aproape nelimitata. Refuzul de a privi fotografiile care socheaza este ca si teama de a privi realitatea in fata. Unele lucruri trebuie sa fie infruntate fie ca plac sau nu. O foto de continut e ca unul dintre cele mai puternice instr. pt a trezi reactia publica.

Fotografia de presa - forta imensa ce actioneaza si modeleaza multe opinii.

Caracteristici de baza
- caliatate unica a foto in comp cu celelalte forme de reprez vizuala.Aparatul foto - martor ocular.Desi se spune ca "aparatul nu minte", foto pot induce in eroare,datorita modalitetilor de surprindere ale fotoreporterilor.

PUTEREA DE SOC - insusire a imag care il forteaza pe pruvitor sa observe in mod constient o foto ( aceasta trebuie sa fie cu totul neobisnuita pt a atrage privirile ); reprez una dintre calit. esentiale ale unei foto bune,dar nu e suficient pt a fi o foto buna,trebuie sa aiba:
PUTERE EMOTIONALA - interesul si sent. fata de imag sunt imp,o pers lipsita de sensibilitate nu va observa; de asemenea,interesul fata de subiect e de baza pt a crea foto bune.

CONTINUTUL - calit care poate fi incorporata in foto intr-o varietate aproape nelimitata; poate trezi reactia publica; nr subiectelor interesante e infinit, in fct de fotoreporteri.

2.Aparatul fotografic.Caracteristici
SUBANSAMBLURI DE BAZA:
camera etansa la lumina
obiectivul
obturatorul
vizorul
sist de punere a punct - reglare a claritatii.

CAMERA ETANSA:
- La lumina a aparatului foto e constr dintr-o cutie pe al carei perete anterior e montat obiectivul,iar pe peretele opus se deruleaza materialul sensibil(filmul).
- Impiedica patrunderea luminii din exterior spre film.
- Peretele pe care se fixeaz obiectivul: placa port obiectiv
- Obiective : fixe sau interschimbabile
- Pe peretele din spate al cutiei aparatului - filmul .
- Peretele fotografic

1. demontabil
2. rabatabil pe o articulatie
3. solidar cu corpul aparatului foto
- Filmele se introduc in aparat incarcate in casete,si se asaza in cutia casetelor; casetele cu filme se introd in locasurile prevazute in spatiul din spate al aparatului.
- Filmul se deruleaza din caseta pe o bobina receptoare,simultan cu armarea obturatorului si in lungimi egale cu marimea unei imag (film tip leca 24 x 36)

BOIECTIVUL FOTOGRAFIC:
- Cea mai imp parte e aparatului.
- Cu ajut lui se creeaza imaginea subiectului pe materialul sensibil din int aparatului
- Obiectivele moderne: sist optice convergentecomplexe,formate din lentile situate intr-o montura metalica sau din bachelita
- Princ caracteristica: distanta focala,a carei marime e inscriptonata pe montura obiectivului. DISTANTA FOCALA : depinde de constr obiectivului si e determinata de distanta de la planul optic princ. Posterior al obiectivului pana la focarul princ al lui.
- Focarul princ: imag unui pct indepartat la infinit situat pe axa optica princ. a obiectivului.
- Luminozitatea: caract a obiectivului,e legata de rap dintre iluminarea campului imaginii creata de obiectiv si stralucirea subiectului fotografiat; cu cat luminozitatea e mai mare,cu atat iluminarea subiectului poate fi mai mica.
- Luminozitatea poate fi det. prin cunoastera diametrului deschiderii utile a obiectivului si dist focala a acestuia.
- DESCHIDERE UTILA: orificiul prin care trece fascicolul de lumina prin obiectiv; acest orificiu e det de diafragma
- Diafragma alc din cateva placute situate in montura,prevazuta la ext cu un inel,cu ajutorul caruia poate fi modificata deschiderea utila a obiectivului; pe aici poate fi reglata cant de lumina cea junge la filmul foto
- E diferita iluminarea imag daca se compara 2 obiective de aceeasi constructie,cu distante focale egale,dar deschideri utile diferite
- Pt ca iluminarea imag in int aparatului foto depinde de distanta focala a obiectivului si de diametrul deschiderii utile a acestuia,luminozitatea obiectivului e dir proportionala cu patratul diametruluideschiderii utile a obiectivului si inv proportionala cu patratul distantei focale e acestuia;
L=luminozitate
D=dimetrul deschiderii utile a obiectivului
F=distanta focala a obiectivului
- L=(D/f) la patrat

- Folosind diafragma se poate varia in limite largi diametrul deschiderii relative a obiectivului,deci se reduce luminozitatea obiectivului.scara diafragmei la fiecare obiectiv inc cu deschiderea relativamaxima a acestuia,indicata pe montura obiectivului
- Obiective fotografice moderne; sist optice complexe si se compun din mai multe lentile seoarate intre ele prin aerul atmosferic,sau lipite intre ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.