Fotografie

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Arta Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 441
Autor: Viorel Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Imaginile sunt create pe 2 cai:
1. optica
2. electronica.
Singurul criteriu valabil: exigenta abordarii varietatii de imag. Prin descifrarea limbjului specific al fotografiei ( ca ramura distincta a artelor plastice ).
Interpretarea imaginii depinde de :
- intentia realizatorului
- intentia privitorului

1.Fotografia - limbaj pictural

FOTOGRAFIA - reprez. vizuala directa a unui subiect sau eveniment..
Astazi FOTOGRAFIA - cons. universala,cu cat limbajul ei e mai general,cu atat e mai folositoare.
- limbaj pictural(care devine folositor cand cineva are ceva de comunicat)

Citirea unei imagini: imp e privirea in de taiu a imaginii: ce e caracteristic unui portret,ce trebuie eliminat,care e partea cea mai interesanta a unui om,ce reflecta expresia fetei,ce intelesuri ascund luniile fetei,care este cauza lor,... .

Privitorul
-persoana interesata de subiect.
-ii da crezare imaginii,crede ca even a avut loc si ii este prezentat partial sau in intregima.

Fotografiile se constituie in dovezi evidente si incontestabile ale faptului ca even. s-au petrecut in realitate.
Fotografia - se poate realiza doar prin prezenta fotoreporterului si a aparatului,trebuie sa surprinda mom de maxima intensitate.
- poate fi indelung studiata, se redescopera planuri noi.

ANDREAS FEIMINGER - "Pt a retine atentia cuiva tb sa aiba ceva de communicat,sa aiba continut,sa fie informativa,educativa,interesanta,amuzanta sau mobilizatoare. Continutul poate fi incorporat in foto intr-o varietate aproape nelimitata. Refuzul de a privi fotografiile care socheaza este ca si teama de a privi realitatea in fata. Unele lucruri trebuie sa fie infruntate fie ca plac sau nu. O foto de continut e ca unul dintre cele mai puternice instr. pt a trezi reactia publica.

Fotografia de presa - forta imensa ce actioneaza si modeleaza multe opinii.

Caracteristici de baza
- caliatate unica a foto in comp cu celelalte forme de reprez vizuala.Aparatul foto - martor ocular.Desi se spune ca "aparatul nu minte", foto pot induce in eroare,datorita modalitetilor de surprindere ale fotoreporterilor.

PUTEREA DE SOC - insusire a imag care il forteaza pe pruvitor sa observe in mod constient o foto ( aceasta trebuie sa fie cu totul neobisnuita pt a atrage privirile ); reprez una dintre calit. esentiale ale unei foto bune,dar nu e suficient pt a fi o foto buna,trebuie sa aiba:
PUTERE EMOTIONALA - interesul si sent. fata de imag sunt imp,o pers lipsita de sensibilitate nu va observa; de asemenea,interesul fata de subiect e de baza pt a crea foto bune.

CONTINUTUL - calit care poate fi incorporata in foto intr-o varietate aproape nelimitata; poate trezi reactia publica; nr subiectelor interesante e infinit, in fct de fotoreporteri.

2.Aparatul fotografic.Caracteristici
SUBANSAMBLURI DE BAZA:
camera etansa la lumina
obiectivul
obturatorul
vizorul
sist de punere a punct - reglare a claritatii.

CAMERA ETANSA:
- La lumina a aparatului foto e constr dintr-o cutie pe al carei perete anterior e montat obiectivul,iar pe peretele opus se deruleaza materialul sensibil(filmul).
- Impiedica patrunderea luminii din exterior spre film.
- Peretele pe care se fixeaz obiectivul: placa port obiectiv
- Obiective : fixe sau interschimbabile
- Pe peretele din spate al cutiei aparatului - filmul .
- Peretele fotografic

1. demontabil
2. rabatabil pe o articulatie
3. solidar cu corpul aparatului foto
- Filmele se introduc in aparat incarcate in casete,si se asaza in cutia casetelor; casetele cu filme se introd in locasurile prevazute in spatiul din spate al aparatului.
- Filmul se deruleaza din caseta pe o bobina receptoare,simultan cu armarea obturatorului si in lungimi egale cu marimea unei imag (film tip leca 24 x 36)

BOIECTIVUL FOTOGRAFIC:
- Cea mai imp parte e aparatului.
- Cu ajut lui se creeaza imaginea subiectului pe materialul sensibil din int aparatului
- Obiectivele moderne: sist optice convergentecomplexe,formate din lentile situate intr-o montura metalica sau din bachelita
- Princ caracteristica: distanta focala,a carei marime e inscriptonata pe montura obiectivului. DISTANTA FOCALA : depinde de constr obiectivului si e determinata de distanta de la planul optic princ. Posterior al obiectivului pana la focarul princ al lui.
- Focarul princ: imag unui pct indepartat la infinit situat pe axa optica princ. a obiectivului.
- Luminozitatea: caract a obiectivului,e legata de rap dintre iluminarea campului imaginii creata de obiectiv si stralucirea subiectului fotografiat; cu cat luminozitatea e mai mare,cu atat iluminarea subiectului poate fi mai mica.
- Luminozitatea poate fi det. prin cunoastera diametrului deschiderii utile a obiectivului si dist focala a acestuia.
- DESCHIDERE UTILA: orificiul prin care trece fascicolul de lumina prin obiectiv; acest orificiu e det de diafragma
- Diafragma alc din cateva placute situate in montura,prevazuta la ext cu un inel,cu ajutorul caruia poate fi modificata deschiderea utila a obiectivului; pe aici poate fi reglata cant de lumina cea junge la filmul foto
- E diferita iluminarea imag daca se compara 2 obiective de aceeasi constructie,cu distante focale egale,dar deschideri utile diferite
- Pt ca iluminarea imag in int aparatului foto depinde de distanta focala a obiectivului si de diametrul deschiderii utile a acestuia,luminozitatea obiectivului e dir proportionala cu patratul diametruluideschiderii utile a obiectivului si inv proportionala cu patratul distantei focale e acestuia;
L=luminozitate
D=dimetrul deschiderii utile a obiectivului
F=distanta focala a obiectivului
- L=(D/f) la patrat

- Folosind diafragma se poate varia in limite largi diametrul deschiderii relative a obiectivului,deci se reduce luminozitatea obiectivului.scara diafragmei la fiecare obiectiv inc cu deschiderea relativamaxima a acestuia,indicata pe montura obiectivului
- Obiective fotografice moderne; sist optice complexe si se compun din mai multe lentile seoarate intre ele prin aerul atmosferic,sau lipite intre ele.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.