Fotometrie

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 5.36 / 10
Downloads: 370
Autor: Ana Calinescu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fotometria este partea opticii care studiaza caracteristicile energetice ale luminii si senzatiile luminoase produse de aceasta. Ea sta la baza tehnicii iluminatului si a masuratorilor fotometrice.
In sens mai larg, fotometria include atat masuratorile efectuate in domeniul vizibil, cat si in domeniul ultraviolet si in cel infrarosu.
Fotometria operaza cu doua sisteme de marimi si unitati:
-marimi si unitati energetice, care caracterizeaza lumina din punctul de vedere al energiei transportate;
-marimi si unitati fotometrice, care caracterizeaza lumina din punctul de vedere al senzatiei luminoase pe care aceasta o produce.
Metodele de masurare ale marimilor cu care opereaza fotometria se impart si ele in doua categorii:
-metode subiective - cand receptorul de radiatii luminoase este ochiul uman;
-metode obiective - cand se folosesc alti receptori fotosensibili (emulsii fotosensibile, fotoelemente, termoelemente, etc.)

Cursuri similare:

Portiunea retinei care contine ce mai mare densitate de celule fotosensibile se numeste pata galbena, cu diametrul de circa 2mm si, in special regiunea centrala a acesteia, numita fovea centralis, cu diametrul de 0,2o0,4 mm). Conurile si bastonasele contin iodopsina si rodopsina, substante care sub actiunea luminii sufera modificari chimice, excitand astfel nervul optic.

In mod obisnuit (neacomodat), ochiul formeaza pe retina imaginea unor obiecte situate la distante mari (teoretic, la infinit). Pentru ca obiectele mai apropiate sa formeze o imagine tot pe retina, este necesar ca ochiul sa se acomodeze, ceea ce se realizeaza instinctiv, prin contractia muschiului ciliar care mareste curbura cristalinului, modificandu-i astfel in mod convenabil convergenta.

Distanta la care se poate afla un obiect astfel ca el sa poata fi vazut clar prin acomodarea ochiului este cuprinsa intre doua limite: distanta minima (punctum proximum), de 20o25 cm pentru un ochi normal si distanta maxima (punctum remotum), la infinit.

Pierderea elasticitatii cristalinului (de regula, odata cu inaintarea in varsta) duce la aparitia presbitismului, care se corecteaza prin lentile specifice, pentru vederea de aproape sau la distanta.
Exista insa si alte defecte ale ochiului, care se manifesta chiar la varste mici.

Astfel, daca convergenta ochiului neacomodat este prea mare, focarul imagine al cristalinului este situat inaintea retinei; punctum proximum si punctum remotum se apropie, situandu-se la aproximativ 5 cm, respectiv aproximativ 1 m.

Defectul, numit miopie, se corecteaza cu lentile divergente. Daca convergenta ochiului neacomodat este prea mica, focarul imagine al cristalinului este situat in spatele retinei; punctum proximum se indeparteaza la distante mai mari de 25 cm, iar punctum remotum poate deveni virtual. Defectul, numit hipermetropie, se corecteaza cu lentile convergente.

Capacitatea de separare a ochiului, numita acuitate vizuala, este determinata de densitatea celulelor fotosensibile, deci de distanta medie dintre acestea. Pentru ca doua puncte sa dea imagini distincte, acestea trebuie deci sa se formeze la o distanta de cel putin 5 im una de alta.

Pentru studiul simplificat al ochiului ca instrument optic se foloseste modelul ochiului redus (figura 3.2.b), considerat ca un dioptru sferic cu indice de refractie n = 1,33, raza de curbura r = 5 mm, varful V la 2 mm in spatele corneei, centrul pe fata posteriora a cristalinului, cu distante focale de 15 si respectiv 20 cm.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.