Fotometrie cu luare de probe extractiva

Trimis la data: 2009-12-26
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona_T
Dimensiune: 95kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Interactiunea radiatiei electromagnetice in domeniul spectral optic cu moleculele unui gaz depinde in mod specific de structurile moleculare.
Prin iradierea cu unde electromagnetice, moleculele sunt stimulate prin incarcarea cu energie.
Astfel se formeaza benzi de absorbtie. In domeniul spectral infrarosu, toate gazele heteroatomice precum bioxidul de carbon (CO2) , oxidul de carbon (CO), bioxidul de sulf (SO2), monoxidul de azot (NO) poseda un spectru de absorbtie caracteristic. SO2 si NO au un asemenea spectru de absorbtie si in domeniul spectral cu ultraviolete.

Cursuri similare:

Prin utilizarea unui filtru optic se produce lumina corespunzatoare unui anumit domeniu de lungimi de unda. Lumina se dirijeaza printr-o cuva prin care trece gazul pentru masurare. O parte din lumina este absorbita de moleculele impuritatilor. Atenuarea luminii devine in felul acesta o masura pentru concentratia de impuritati. In urma iluminarii cuvei, lumina ajunge la un detector de radiatii, la care este cuplat un dispozitiv electronic de prelucrare a semnalului.

In cazul acesti model simplu, cele mai mici modificari ale sursei de radiere si ale sensibilitatii receptorului duc la erori inadmisibil de mari in punctul zero.
Pentru a evita aceste erori, dispozitivele de masurare uzuale folosesc fie o corectura periodica a punctului zero, fie un standard de comparatie sub foram unui al doilea filtru comparativ (procedura de frecventa duala) sau a unui gaz comparativ (procedura de corelare a filtrului de gaz, Fig. 4.7).

Acest standard de comparatie poate fi introdus pe traiectoria fasciculului fie defazat in timp - deci ca faze opuse - (fotometru cu un singur fascicul), fie acesta se gaseste pe o traiectorie paralela de comparatie a fasciculului (fotometru cu doua fascicule).
Procedurile dispersive descompun lumina unei surse de lumina cu un spectru larg, inainte de masurarea propriu-zisa, in mai multe parti.
In cazul procedurii cu frecventa duala se introduce, de ex., pe traiectoria fasciculului, un filtru, pentru a putea produce semnalul de masurare (I).

Acest filtru permite trecerea unei parti de radiatii in domeniul de lungimi de unda coresounzator componentei ce trebuie masurata.
Se utilizeaza filtre-prisma, filtre-grila sau filtre de interferenta.
Pentru producerea semnalului in punctul zero (I0) se foloseste un al doilea filtru, care permite trecerea unui domeniu de lungimi de unda corespunzator in afara spectrului caracteristic.Semnalul de masurare se formeaza in urma calcularii celor doua marimi de masurare conform Legii Lambert-Beer
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.