Fotosinteza

Trimis la data: 2013-02-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmoldovean
Dimensiune: 379kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fotosinteza este procesul prin care energia luminoasa este absorbita de moleculele de clorofila si transformata in energie chimica potentiala a substantelor organice, formate din dioxidul de carbon si apa. Acest proces include un numar mare de reactii, insa sumar, pentru organismele autotrofe produ-catoare de oxigen, poate fi exprimat prin urmatoarea ecuatie:Conform acestei ecuatii, rezultatul sumar al fotosintezei este fixarea dependenta de lumina a CO2 cu reducerea lui pina la hidrati de carbon si oxidarea H2O pana la O2. Formarea de oxigen insa nu este o proprietate caracteristica tuturor organismelor fotosintetice. Unele bacterii fotosintetice utilizeaza in calitate de donor de hidrogen alte substante neorganice (sulfura de hidrogen, tiosulfit etc.) sau or-ganice (acid lactic, izopropanol). De exemplu, bacteriile de sulf verzi utilizeaza sulfura de hidrogen.

Cursuri similare:

In procesul fotosintezei, In afara de dioxidul de carbon care este principalul acceptor de ioni de hidro-gen la organismele fotosintetice autotrofe, se poate reduce sulfatul sau azotul, formandu-se hidrogen. Astfel, procesul de fotosinteza la diverse organisme fotosintetice poate avea loc cu participarea diferi-tor donori si acceptori de ioni de hidrogen.Aparitia plantelor verzi cu capacitate de fotosinteza (cca 2 mld de ani in urma) a marcat un salt caliAZtiItiv in evolutia vietii pe Pamant.

Organismele fotosintetizante, si prin ele toate fiintele vii, au capatat acces la o sursa de electroni practic inepuizabila si permanent in reinnoire, care participa la toate proceAZsele bioenergetice - apa, ceea ce a si determinat desfasurarea fotosintezei in proportii mari, asigurand patrunderea si transformarea energiei in biosfera.
Organismele eucariote (plantele superioare verzi si algele eucariote) si cele procariote (bacteAZriile fotosintetice si algele cianofite) isi procura energia necesara direct din energia solara, care, fiind captata este transformata in energie chimica potentiala.

Prin aceasAZta particularitate fotosinteza poate fi considerata un fenomen de natura cosmica, reprezentind singurul mijloc prin care energia de la un alt corp ceresc se fixeaza si se depoziteaza pe Terra, sub forma de biomasa utilizata ulterior in toate procesele vitale ale organismelor vegetale si animale. Rolul cosmic al plantelor verzi a fost pe larg descris si argumentat de catre savantul rus K.A. TimiAZreazev, care pentru prima data a formulat ideea potrivit careia graunciorul verde de clorofila este acel punct din spatiul terestru unde, in prezenta energiei solare, isi au inceputul toate manifestaAZrile vietii pe Pamant.

Fotosinteza asigura existenta vietii prin purificarea continua a atmosferei. Oxigenul eliberat in acest proces fiziologic reinnoieste zilnic rezervele sale din atmosfera, mentinandu-Ie in limite optime penAZtru respiratie. Anual, plantele verzi elibereaza in mediul extern 460 mld tone de oxigen, reprezentand unica sursa naturala de oxigen.
Fotosinteza reprezinta, de asemenea, sursa primara de formare a intregii cantitati de substante orAZganice: glucide, lipide, vitamine, proteine, hormoni, glicozide, taninuri etc. Acesti compusi sintetizati de plante pentru necesitatile proprii servesc ulterior drept sursa principala de existenta si de dezvolAZtare a tuturor organismelor vii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.