Functia publica

Trimis la data: 2009-07-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladau Liliaa
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptului de functie publica I s-au dat o multitudine de definitii. In perioada interbelica, Paul Negulescu considera ca " functia publica apare ca o grupare de atributiuni, de puteri si de competente in scopul de a da satisfactie unor anumite interese generale caci orice putere sociala se legitimeaza numai prin scopul sau de interes public, neputindu-se concepe ca o asemenea putere sa fie intrebuintata pentru scopuri personale".
In perioada 1949-1989 nu au existat reglementari privind functia publica si functionarul public, fiind aplicabile intregului personal dispozitiile Codului muncii care a intrat in vigoare in 1950.

Cursuri similare:

Legea 188/1999 privind statutul functionarului public defineste in art.2 functia publica ca reprezentind amsamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere politica de catre administratia publica centrala, locala si autoritatile administrative autonome.
Din acesta definitie rezulta ca legiuitorul a avut in vedere functia publica in sens restrins (din adm.centrala si locala), precum si faptul ca nu exista identitate intre functia publica administrative sic ea executive, care nu constituie apanajul exclusive al administratiei publice, ea putindu-se regasi si in activitatea publica desfasurata de alte autoritati-parlament, justitie, presedintele Romaniei.

Tot din acesta diferenta rezulta continutul functiei publice ca fiind ansamblul atributiilor si responsabilitatilor. Daca prin atributii in sens doctrinar intelegem prerogativele cu care a fost inzestrata o autoritate, o structura functionala sau o persoana, totalitatea atributiilor constituindcompetenta autoritatilor publice, a structurii functionale sau a persoanei , termenul de responsabilitate excede sferei de reglementare de acte normative si nu se identifica cu cel de raspundere juridical, fiind strins legata de morala, de civism, spre deosebire de raspundere care intervine atunci cind este incalcata o obligatie stabilita prin norma juridical.

Actul de numire este un act juridic unilateral, emis de o autoritate publica, la respectarea caruia persoana fizica se obliga, prin juramant, prin care i se confera acesteia calitatea de functionar public. Trasaturile actului de numire: a) este act juridic, este o manifestare de vointa facuta in scopul de a da nastere, modifica sau stinge drepturi si obligatii. Statutul de functionar public se dobandeste din momentul numirii si se exercita din momentul depunerii juramantului.

b) vointa juridica pe care o exprima are caracter unilateral, cu admiterea acceptarii de catre functionar, care se realizeaza in momentul prestarii juramantului.caracterul sau formal, obligatia formei scrise a actului de numired) trebuie sa contina clauze impuse obligatoriu de catre lege si anume: temeiulo legal al numirii, numele functionarului public, denumirea functiei publice, data de la care functia urmeaza a fi exercitata, drepturile salariale, prcum si locul de desfasurare a activitatii e) fiind o manifestare de vointa facuta in consideratiunea unei persoane fizice determinate, are un caracter personal, intuitu personae.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.