Functia si functionarul public

Trimis la data: 2009-06-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 5.38 / 10
Downloads: 28
Autor: Eliana Popa
Dimensiune: 32kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sens traditional, larg, expresia "functie publica" este folosita pentru a desemna atat functionarul public, cat si ansamblul regimurilor juridice aplicabile personalului administratiei de stat.
Intr-o acceptiune mai restransa, prin functia publica se intelege situatia (pozitia) juridica a unei persoane fizice investita legal cu anumite atributii pentru realizarea competentelor (functiilor) unei autoritati publice. Aceasta consta in "ansamblul drepturilor si obligatiilor care formeaza continutul juridic complex al raporturilor dintre persoana fizica respectiva si organul care le-a investit."

Cursuri similare:

Titularul unei functii publice, intr-o formulare generica, poarta denumirea de functionar public. Dincolo de expresiile specifice altor limbi (ex. fonction publique in franceza, civil service in engleza, offtenlichen dienst in germana, impiegato civile in italiana etc.), in limba romana s-au folosit expresii ca: agent public, functionar de stat, servitorul coroanei, manager public (al cetatii).

Aceasta varietate terminologica, impusa inca din secolul trecut, a fost determinata de diversitatea situatiilor in care intervine o functie publica, in general si in administratia publica, in particular.Una din dimensiunile administratiei publice este satisfacerea nevoilor sociale prin prestarea de servicii publice. Cum nevoile cresc odata cu gradul de civilizatie, la sfera functiilor publice s-au adaugat mereu altele, pe masura ce administratia presteaza noi servicii tot mai sofisticate, cibernetizate, robotizate, etc.

Functiile publice se definesc prin mai multe trasaturi: drepturile si obligatiile specifice functiilor publice se stabilesc pe cale unilaterala, prin norme juridice, de catre organele de stat; aceste drepturi si obligatii sunt create si organizate in vederea realizarii puterii publice;functia publica are caracter continuu, iar drepturile si obligatiile aferente se mentin atat timp cat exista competenta pe care functia o realizeaza si, implicit, actul legal care a creat-o;

persoanele, carora le este incredintata realizarea anumitor functii, intra intr-un complex de raporturi juridice cu organele care le-au investit. Titularul functiei se gaseste, fie intr-un raport de subordonare fata de institutia publica, fie intr-un raport, supraordonat, de autoritate fata de terti;functiile publice pot fi indeplinite si de persoane fizice care nu sunt incadrate in munca intr-un organ de stat, in general, sau al administratiei publice, in particular.

Este vorba de persoanele private care sunt investite, prin autorizare, cu dreptul de a presta un serviciu public. De exemplu - investitura unei Comisii a Consiliului Local sau a unor imputerni-citi ai primarului in materie de contraventii care nu fac parte, in mod normal, dintre functionarii publici. Aceste persoane sunt insa asimilate functionarilor p
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.