Functiile Preturilor

Trimis la data: 2010-05-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica June
Dimensiune: 51kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
In orice economie bazata pe productia si schimbul de marfuri necesitatea existentei si folosirii preturilor nu poate fi pusa la indoiala; preturile au o menire sociala, indeplinesc anumite functii si exercita un rol activ in economie si societate. In general, preturilor le sunt recunoscute valentele de instrument sintetic de masura si de parghie economica.

Cursuri similare:

Cine invata economie stie ca stabilitatea preturilor inseamna un sistem de productie si comert sanatos.Dar realitatea ne invata ca preturile pot sa creasca sau sa scada si ne face sa intelegem cauzele:Reducerea pretului - cauze: cresterea W sau criza de supraproductie, stocuri in exces.Cresterea P - inrautatirea conditiilor de productie sau, uneori - politici adecvate de firma.

Sau invers, un economist poate sa prevada ce se va intampla cu preturile in cazul:Dezorganizarii economiei.Decaderii sistemului de invatamant si cercetare.Distrugerii aparatului de productie.Calamitati naturale.Politici salariale, fiscale, etc, eronate.

Factorii despre care ne putem informa prin preturi sub aspectul nivelului / marimii, structurii si dinamicii lui, pot fi:Obiectivi: piata, raportul cerere/oferta, nivelul cheltuielilor de productie si rata profitului, etc.Normativi:legi, HG, ordine referitoare la preturi, cheltuieli, dobanzi, taxe, etc

Ca instrument sintetic de masura a activitatilor pretul mijloceste realizarea schimbului de marfuri, evaluarea cheltuielilor de productie si a rezultatelor acesteia, da posibilitatea efectuarii de analize privind situatia economico-financiara a agentilor economici.Spre deosebire de alte instrumente sau unitati fizice de masura (metru, kg etc.) pretul actioneaza ca instrument de masura numai dupa adoptarea unei decizii privind nivelul sau pentru fiecare produs in parte.

Decizia de pret se adopta tinand cont de conditionarile normative (legi, hotarari si alte acte normative privind cheltuielile incluse in pret, componentele preturilor, restrictiile impuse la producerea, consumul, comercializarea, importul sau exportul unor bunuri etc.) si de conditionarile obiective (date de existenta si functionarea pietei, cu toate componentele sale: raportul cerere/oferta, nivelul mediu al cheltuielilor si al profiturilor, conjunctura interna si internationala etc.)

In gandire ne folosim de pret in constructiile logice, obiectuale.
In acest scop, este importanta claritatea formularilor, eliminarea ambiguitatilor si a erorilor.Asa cum spunea si Titu Maiorescu, preturile fac parte din acele concepte economice care aduc un plus in comportarea noastra de zi cu zi, ducand astfel, fie la o imbunatatire a judecatii apreciative, fie a celei depreciative.

Viata omului este un sir de fapte (ne nastem, crestem, imbatranim, producem, gestionam, investim, pierdem, castigam).Evidenta acestor fapte presupune cunoasterea si folosirea preturilor (cu cat cumparam, cu cat producem, cat consumam, cat vindem?).Pretul este folosit pt evidenta mijloacelor de munca, a mat prime, a marfurilor, a fortei de munca, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.