Functiile celulelor profesionale

Trimis la data: 2009-09-28
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 100
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriela_T
Dimensiune: 112kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reprezinta proprietatea fundamentala a celulelor proinflamatorii de a se deplasa de la niv. peretelui vasc.,unde au aredat,pana in centrul focarului inflamator,deplasare ce se face strict de-a lungul unui gradient de subst. chemoatractante ce atrag,activeaza metabolic si directioneaza deplsarea cel.proinflamatorii.
In functie de momentul de aparitue al substantelor chemoatractante se clasifica in:
a)Subst.chemoatractante de linia I = o serie de componente ale complementului activat:C3a;C5a(anafilatoxina) C5b;C6;C7-asamblate intr-un complex Trimolecular

Cursuri similare:

Are la baza polimerizarea moleculelor de actina globulara sub forma unui gel de actina
(actina filamentoasa).Prin aceasta se creste conc. proteica intr-o anumita zona celulara.
Acest gel se va imbiba cu apa=> ii va creste presinea coloidosmotica=>ii va creste volu-
mul=>exercitarea spre mb. cel.a unei forte proplusive ce sta la baza emiterii pseudopodului.

Formarea gelului este controlata de inductori si inhibitori:
Profilina = proteina bazica cu localizare submb. si cu greutate molec. de 20Kda, are proprietatea de a lega,a capta, a transporta si de a ceda monomerii de actina la locusurile de polimerizare situate la niv.submb.Are o activitate ciclica:este activa cand se activeaza metabolic, pe calea PLC=>se permite astfel formarea gelului.Cand celula este in repaos profilina este inactiva.

Gelsolina = proteina bazica cu grutate molec.de 80Kda,cu localizare citoplasm. are efecte inverse profilinei=>se opune polim. Actinei sifavorizeaza depolim. filamentelor deja formate, are activitate ciclica inversa profilinei
ABP(actine binding protein) = proteina cu localizare submb.ce se comporta ca puncte nodale unde se insera filamentele de actina formate in toate directiile,incat gelul de actina este in final structurat ca o retea 3D
Emiterea de pseudopode este asemanatoare cu urmatoarele fenomene:

a)repozitionarea receptorilor mb. pt. substantele chemoatractante: cand cel. Fogocitare vin in contact cu subst.chemoatractante se produce o miscare de translatie a receptorilor mb., acestia concentrandu-se in zona mb. ce vine in contact cu sursa de factori chemoatractanti=fenomen de copping(se constituie o calota de receptori pt. factorii chemoatractanti) -permite ca cel. fagocitara sa sesizeze conc. extrem de mici de factori chemoatractant.

Concentratia de receptori pe o anumita zona mb. face ca dupa fixarea factorilor chemoatractanti pe receptorii respectivi sa se produca niste modificari conformationale in str. acestor receptori ce sunt trnsmise prin segm.lor intramb. pana la PLC locala(PLC din zona adiacenta calotei de receptori)=>se activeaza o PLC localizata intr-un anumit punct pe mb de aceea gelul de actina se va forma strict localizat ,in zona mb. ce a venit in conctact cu gradient de factori chemoatractanti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.