Functiile marketingului

Trimis la data: 2010-06-29
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Adelina Nistor
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Functia de cercetare a pietei si a nevoilor de consum.
Reprezinta punctul de plecare a intregii activitati de marketing. Prin realizarea acestei functii se urmareste obtinerea de informatii referitoare la pietele pretente si potentiale, la ansamblul nevoilor de consum, precum si la comportamentul consumatorilor.Necesitatea si realizarea acestei functii trebuie asigurata printr-un flux sistematic de informatii ale aparatului economic despre ansamblul componentelor de mediu la care se raporteaza intreprinderea.

Cursuri similare:

Functia de conectare dinamica a firmei la mediul economico-social
Solicita firmei o atitudine activa de adaptare la conditiile de mediu, de fructificare a unor oportunitati, chiar si de influentare a consumului pentru anumite produse sau servicii.Realizarea acestei functii reprezinta promovarea spiritului inovator in intreaga activitate a firmei astfel incat sa se adigure innoirea cu frecventa ridicata a ofertei de marfuri, perfectionarea formelor de distributie, diversificarea actiunilor promotionale.

Functia de satisfacere in conditii superioare a nevoilor de consum
Marcheaza finalitatea demersului oricarei firme interesate sa desfasoare o activitate de marketing, economica, sociala si rentabila.
Aceasta functie se materializeaza intr-un ansamblu de masuri, vizand producereanumai a acelor produse care sunt necesare pentru consum, distribuirea lor in conditii optime, asigurare unor posibilitati lungi de alegere conform gesturilor si preferintelor consumatorilor.

Functia de maximizare a profitului
Aceasta implica alocarea si utilizarea judicioasa a resurselormateriale, umane si financiare de care dispune intreprinderea. Optimizarea structurilor productiei si a celorlalte procese economice.Mediul de marketing al intreprinderii
Firma - Mediu intern + Mediu extern (Micromediu, Macromediu)

Mediul extern
Este mediul in cadrul caruia intreprinderile isi desfasoara activitatea si care cuprinde un ansamblu de factori de natura economica, sociala. Mediul extern al firmei are in vedere ansamblul de factori si forte externe care influenteaza mentinerea sau dezvoltarea schimburilor sale pe pietele pe care activeaza sau cu alte firme.

Micromediul
Cuprinde acei factori care influenteaza direct activitatea firmei in relatiile cu furnizorii si clientii.
Este reprezentat de ansamblul relatiilor dezvoltate de agentii economici cu furnizorii si beneficiarii sai, legaturi ce implica si alti participanti (intreprinderi, concurenti)

Principalele componente ale micromediului:
1.Furnizorii de marfuri - acele firme/persoane care ofera intreprinderii resursele de care aceasta are nevoie pentru a produce propriile lor servicii.
2.Prestatorii de servicii - sunt reprezentate de firme/persoane particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare desfasurarii in conditii normale a activitatii intreprinderii.

3.Furnizorii fortei de munca - asigura resursele umane necesare bunei functionari a firmei, in sfera acestora intrand unitatile de invatamant, oficiile fortei de munca, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca
4.Clientii - firme, institutii sau persoane individuale carara le sunt adresate bunurile si serviciile intreprinderii

5.Concurentii - sunt organizatii similare care incearca sa satisfaca aceleasi nevoi ale clientilor si sunt perpecepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor.
a.Concurenti directi - ofera acelasi tip de produse sau servicii pentru a satisface aceleasi nevoi
b.Concurenti indirecti - ofera un produs similar dar cu alte caracteristici, satisfacand alte preferinte sau nevoi
c.Inlocuitori - ofera produse extrem de diferite ca forma dar care satisfac aceleasi nevoi
d.Nou venitii - sunt firmele care vand unui grup de consumatori si care decid sa-si extinda gama de produse pe care o ofera
6.Organismele publice - devin componenta a micromediului atunci cand pot influenta atingerea obiectivelor intreprinderii
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.