Functiile monedei si economia contemporana

Trimis la data: 2010-03-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_L
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In aceasta functie, moneda masoara valoarea bunurilor si serviciilor tranzactionate. Aceasta valoare se exprima prin pret care cuantifica raportul dintre cantitatea de moneda si cantitatea de bunuri. Intr-o economie de troc sau barter care presupune schimbul direct, fara existenta unui etalon care sa masoare valoarea bunurilor, existau atatea preturi cate bunuri urmau a fi schimbate pe piata.
Astfel ca pentru 1000 de bunuri tranzactionate erau exprimate 499500 de preturi. Prin introducerea monedei se inlocuie acest proces de exprimare a preturilor unui bun in preturile celorlalte produse propuse schimbului, toate preturile fiind exprimate in moneda.

Cursuri similare:

Rolul monedei in economia contemporana. Acest rol difera foarte mult de la o economie la alta si de la o perioada de timp la alta, insa, in general, el consta, pe de o parte in deservirea anumitor procese economice, iar pe de alta parte in facilitarea desfasurarii lor, ceea ce are ca efect stimularea procesului de dezvoltare economica. Analiza legaturilor existente intre operatiunile banesti, pe de o parte si celelalte procese economice, pe de alta parte, releva ca utilizarea banilor reprezinta un fenomen complex, cu caracter dual.

Din punct de vedere cantitativ, tranzactiile banesti constau in transferuri de valoare echivalente, care nu modifica nici marimea averii subiectilor participanti, nici marimea avutiei sociale. Din punct de vedere calitativ, tranzactiile banesti exercita efecte diferite asupra structurii averilor si asupra comportamentelor subiectilor economici participanti.

Sistemul monetar national cuprinde ansamblul normelor legale si al institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat.Sistemul monetar reprezinta un anumit mod de organizare si reglementare a emisiunii si circulatiei monedei dintr-o tara, pe baza unor norme si regelementari legale ale statului respectiv. Sistemele monetare prezinta trasaturi comune, generale, dar se particularizeaza in functie de specificul national si cel al perioadei de constituire a sistemului respectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.