Functiile pietei de capital

Trimis la data: 2009-11-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Diaconu
Dimensiune: 240kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activele financiare, reprezentate de bani si de o multitudine de titluri (cambii, bonuri de tezaur, actiuni, obligatiuni), joaca un rol hotarator in miscarea generala a capitalului in economia moderna; in calitate de forma financiara a unor active reale, acestea asigura reglarea vietii economice, reproductia capitalului real, productiv; totodata, in calitate de capital financiar, ele tind sa se valorifice in mod autonom.
Prin separarea activelor in reale si financiare se delimiteaza, de fapt, procesul de valorificare a activelor prin utilizare in activitatea economica de producerea veniturilor, adica de rezultatul valorificarii (numit, generic, profit).

Cursuri similare:

In literatura notiunea de activ este abordata din mai multe puncte de vedere [13]. in plan juridic, activul este definit ca totalitatea drepturilor cu continut economic, aflate in patrimoniul unei persoane fizice sau juridice. Simetric, totalitatea datoriilor sau a altor obligatii care se pot evalua in bani formeaza pasivul. Ca universalitate juridica, activul patrimonial cuprinde drepturi reale, care poarta asupra unor bunuri corporale (lucruri, obiecte) sau necorporale (resurse fara existenta fizica) si drepturi de creanta, care confera titularului, creditorul, prerogativa de a pretinde unei persoane determinate, debitorul, efectuarea unei prestatii.

Ca notiune contabila, activul reprezinta o parte a bilantului ce desemneaza marimea mijloacelor de care dispune o firma pentru desfasurarea activitatii sale. in componenta activului intra bunuri corporale (asa-numitele active tangibile -pamint, cladiri, bunuri de echipament, stocuri de materiale, produse etc.), bunuri necorporale (active intangibile - brevete, marci, de comert etc.), drepturi patrimoniale consacrate in titluri de valoare (cambii, obligatiuni, actiuni etc.), alte drepturi banesti, precum si bani in numerar si in cont.

Dupa destinatia lor, activele bilantului se clasifica in fixe, numite si imobilizari sau active de capital, care au un caracter de permanenta in cadrul firmei (termen lung) si curente sau circulante, care se consuma in cursul unui ciclu de afaceri (conventional, un an).
In sens economic, activul desemneaza un bun care are valoare pentrudetinatorul sau. (Prin bun intelegem aici - intr-un sens foarte larg - orice element al patrimoniului unui agent economic, fie ca este vorba de obiecte fizice, resurse necorporale, drepturi banesti sau bani.)

Activul poate reprezenta: a) o valoare de schimb, atunci cand bunul, privit ca marfa, serveste la obtinerea unui alt bun (forma cea mai tipica este banul utilizat in actul cumpararii); b) o valoare de investitie (sau valoare-capital), atunci cand bunul este folosit nu pentru consum curent, ci pentru valorificare economica, adica pentru producerea de venituri in viitor (banul utilizat pentru a aduce bani).
Cum circuitul economic se defineste prin continuitatea temporala,

activul este, in esenta, un bun care are capacitatea de valorificare in timp, de a aduce venituri. De exemplu, bunurile de echipament, numite si bunuri de capital (masini, utilaje, instalatii etc.) servesc la realizarea productiei si permit, prin vanzarea acesteia, obtinerea de profit; pamantul pus in exploatare aduce renta, iar locuintele chirii; bunurile de tezaur produc dobanzi, iar actiunile aduc dividende.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.