Functiile senzitive ale sistemului nervos

Trimis la data: 2010-03-03
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_U
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Receptorii sunt structuri specializate care informeaza sistemul nervos central in legatura cu evenimentele din interiorul organismului si din afara organismului.
Sunt specializati functional sa raspunda la anumiti stimuli pe care ii transforma intr-un limbaj inteligibil pentru sistemul nervos central.
Receptorii sunt specializati sa transforme energia stimulilor in activitate electrica, impulsurile electrice fiind entitatile care caracterizeaza stimulul si cu care lucreaza sistemul nervos central.

Cursuri similare:

Potentialul de receptor este de tip local a carui amplitudine este in functie de intensitatea stimulului ce a actionat asupra receptorului.
Receptorii pot si terminatii nervoase libere sau incapsulate sub forma de corpusculi senzitivi numiti receptori secundari.
Unii receptori care raspund la anumiti stimuli pot actiona si ca amplificatori de potential ai stimulilor respectivi. Acest lucru se intampla in cazul receptorilor auditivi si vizuali ai vertebratelor sau in cazul receptorilor olfactivi ai insectelor.

Pentru o senzatie optica foarte slaba este nevoie de excitarea a cel putin 10 celule fotoreceptor bastonas din structura retinei, iar fiecare fotoreceptor bastonas este excitat de o cuanta de lumina. Daca admitem ca pentru nasterea unei senzatii optice slabe este nevoie de un potential de actiune, atunci acel potential de actiune sa poarte o energie masurata de 10(-11)W/s, iar luati in ansamblul lor cei 10 fotoni de lumina care dau nastere unui potential de actiune sunt purtatorii unei energii de 10(-16)W/s. rezulta ca intre intrarea in sistemul optic si iesirea din acest sistem se realizeaza o amplificare de 100 000 a energiei purtate de catre stimulul luminos.

Aceasta capacitate de amplificare a puterii stimulului de receptor este importanta in cazul sistemului auditiv al unor vertebrate in sensul ca acestea pot percepe sunete slabe produse de surse sonore indepartate, aflate la sute de metri distanta.Stimulii care actioneaza asupra receptorilor se caracterizeaza prin : calitate, intensitate, desfasurare temporala si distributie spatiala.
Stimulii ce pot actiona asupra receptorilor pot fi mecanici, chimici, termici, electromagnetici, electrici, etc

Receptorii sunt specializati sa raspunda numai la un anumit tip de stimul numiti stimuli adecvati. Atunci cand asupra receptorului actioneaza un stimul specific, avesta creeaza la nivelul centrilor nervosi din sistemul nervos central o senzatie bine definita ce reda in constiinta noastra informatia despre caracterul stimului. Daca asupra receptorului actioneaza un stimul nespecific, atunci senzatia ce se formeaza este nedefinita. Receptorii sunt specializati sa recepteze numai un anumit tip de stimuli, specializarea realizandu-se in cursul evolutiei filogenetice.

La organismele unicelulare, celula unica este capabila sa raspunda la toti stimulii externi ce actioneaza asupra ei. Odata cu aparitia organismelor pluricelulare (ex. rotiferii), in zona capului se diferentiaza niste organe ce poseda 3 celule senzoriale ce pot receptiona lumina, atingerea si o celula ce receptioneaza stimulii chimici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.