Functiile urbane

Trimis la data: 2016-06-02
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 0
Autor: nick_namme
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reprezinta totalitatea formelor de activitate umana specifice orasului si care se disting prin faptul ca se desfasoara intr-un mod concentrat, grupand pe un spatiu restrans o populatie activa numeroasa. Dintre cele mai caracteristice functii urbane, pot fi mentionate : industria, comertul, transportul, administratia, asigurarea sanatatii etc. Aceste activitati reprezinta esenta insasi a formarii, dezvoltarii si existentei orasului, intre ele existand unele interconditionari. Orasul se distinge de sat prin caracterul sau multifunctional, chiar si in cazul celor mai elementare centre urbane sau al celor strict specializate. Existenta unei functii dominante nu le exclude pe celelalte, in masura necesitatilor locale sau regionale.

Structura functionala a oraselor lumii este extrem de diferentiata in functie de nivelul de dezvoltare, de particularitatile fortei de munca, necesitatile locale, unele traditii etc. De exemplu, in tarile in curs de dezvoltare, multe foste coloniale, functiile urbane cele mai caracteristice sunt cele rezidentiale, comerciale, artizanale, secundar administrative si rareori industriale sau de transporturi. Functia rezidentiala corespunde in acest caz reminiscentelor unor forme de organizare de tip cvasifeudal.
Particularitatile principalelor functii urbane

a) Functia industriala este cea mai importanta desi nu este cea mai veche. Ea s-a impus doar in perioada moderna, anterior, economia naturala inchisa sau de subzistenta limita accesul populatiei rurale la produsele manufacturate urbane, asigurandu-si necesarul din resurse proprii. Astfel, orasul nu putea sa-si dezvolte activitatile de tip industrial decat pentru necesitatile proprii, secundar pentru schimbul destinat altor centre urbane. Concentrarea acestor activitati in centrele urbane a debutat inca Evul Mediu, initial in Italia si Tarile de Jos, conducand la declinul industriei casnice taranesti si implicit la monetarizarea economiei rurale, devenita tot mai dependenta de cea urbana. Generalizarea relatiilor de tip capitalist dupa 1700 a condus la accentuarea acestui declin si la aparitia unei discontinuitati tot mai marcate intre resursele de materii prime si regiunile de transformare a acestora, interactiunea intre regiuni complementare aflate la mari distante fiind tot mai puternica, in special in cadrul economiei de tip colonial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.