Functionarea structurilor administrative

Trimis la data: 2010-08-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 15
Autor: Andrei Ducu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
"Regimul politic reprezinta ansamblul metodelor si mijloacelor de realizare a puterii, a relatiilor existente intre elementele care alcatuiesc sistemul social politic, relevand, mai ales, regimul drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor". Regimul politic existent intr-o tara influenteaza in mod substantial administratia statului respectiv.Din acest punct de vedere apar diferentieri majore in modul de organizare si functionare a sistemului administrativ, dictate de cele doua categorii de regimuri politice si anume, regimurile democratice si regimurile autoritare sau totalitare.

Cursuri similare:

Administratia in regimul democratic. In cadrul regimurilor democratice, diferente considerabile apar intre regimurile de tip parlamentar si cele de tip prezidential.

In regimul democratic, apar urmatoarele caracteristici specifice:
Administratia se afla sub autoritatea directa a guvernului, dar se organizeaza si functioneaza conform liniilor generale impuse de alesii poporului.

Exista o concordanta intre vointa majoritatii electorilor si conduita administratiei. Democratia antreneaza in mod necesar descentralizarea care tinde sa incredinteze gestiunea colectivitatilor locale unor organe alese pe plan local.

In regimul democratic, administratia este supusa nu numai Controlului Parlamentului, ci si supravegherii presei, care este libera sa-l critice ministrii si functionarii.

Ansamblul libertatilor publice permite cetatenilor sa-si expuna doleantele si sa fie protejati contra abuzurilor.Exista insa si anumite pericole:

-politica risca sa se amestece in administratie si sa o faca sa-si piarda caracterul ei de impartialitate si de neutralitate;
-functionarii sunt supusi atat presiunilor alegatorilor, cat si partidelor aflate la putere, care tind sa confiste administratia in profitul lor.

Caracteristici prinicipale. Administratia este complet dependenta de Executiv. Ea ramane subordonata legii, insa legea rezulta din vointa unui colegiu guvernamental sau al unui dictator, nu din aceea a reprezentantilor alesi ai natiunii.

Administratia isi pierde caracterul de impartialitate, ea trebuind sa serveasca interesele guvernului, ale dictatorului sau ale partidului care il sustine.

Formalitatile de procedura sunt simplificate sau neglijate, dreptul ta greva este suspendat, au loc epurari pe criterii politice.
Totalitarismul antreneaza in mod automat centralizarea, colectivitatile fiind administrate de catre agenti numiti sau desemnati prin alte procedee decat sufragiu universal direct.

Controlul exterior este minor. Slabeste controlul presei si al opiniei publice, in timp ce controlul intern se intensifica, administratia fiind supusa unei puteri ierarhice si discretionare foarte puternice.
Partidul care-l sustine pe dictator sau guvernul se amesteca in
viata administrativa, existand uneori confuzia intre functiile pe care le au persoanele in partid si cele din administratie.

A.Statele unitare - sunt acelea care nu poseda decat un centru de putere politica si guvernamentala. Puterea politica, in totalitatea atributelor si functiilor sale apartine unui titular unic care este persoana juridica a statului. Toti indivizii aflati sub suveranitatea acestuia se supun unei singure autoritati, traiesc sub acelasi regim constitutional si se afla sub incidenta acelorasi legi.

B.Statele federale- sunt acelea care se reprezinta singure in relatii internationale, sunt constituite din
statele membre care si-au pastrat unele prerogative ale suveranitatii interne si, mai ales, puterea
legislativa.

C.Statele regionale -reprezinta o forma intermediara intre statul unitar si statul federal. Criteriul de distinctie dintre statul federal si cel regional este in mod esential juridic. Astfel, in statul regional nu exista decat o singura ordine constitutionala, acea a statului central originar, iar Constitutia acestuia determina statutele si atributiile organelor regionale, dar dupa principiul federalist al unei repartitii orizontale a competentelor legislative. in schimb, statele federale presupun o dualitate a ordinilor constitutionale,
cea a statului federal si cea a statelor membre ale federatiei (federalizate).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.